5x leuke boeken over het thema kunst

‘Ieder kind is een kunstenaar’ – Pablo Picasso. Uitgever Lemniscaat is het helemaal eens met Picasso, en met Einstein, die zei: ‘Creativieit is besmettelijk, geef het door!’ Daarom lanceren zij ‘Lemniscaat uit de kunst’.

In samenwerking met kunstuitgeverijen als Phaidon en Thames & Hudson brengen zij de allermooiste kunstboeken voor kinderen naar Nederland. Boeken die je met nieuwe ogen laten kijken naar kunst. Maar ook boeken om zelf mee aan de slag te gaan. De kunstboeken voor kinderen zijn een grote ontdekkingstocht in de wereld van de kunst.

Aangezien we momenteel in groep 3/4 over het thema kunst werken kreeg ik een leuk pakket met boeken. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?
Kinderen kunnen de mooiste vragen stellen, waardoor ook volwassenen met nieuwe ogen naar kunst gaan kijken. In dit schitterende boek maken we een kunstreis door de tijd – en komen we langs honderden beroemde kunstwerken. Aan de hand van de vraag ‘Waarom is alles zo vaag?’ wordt het impressionisme uitgelegd.

Abstracte kunst komt aan de orde bij de vraag ‘Wat stelt het voor?’. En die blote mensen uit de titel komen onder meer langs in de oude Griekse kunst. Elk aspect van kunst dat onder de loep wordt genomen, wordt extra bijzonder door de vragen die erbij gesteld én beantwoord worden.

Klik hier voor meer informatie over het boek. 

Jij bent een kunstenaar
Dit creatieve boek hoort bij het grappige prentenboek van Marta Altes, Ik ben een kunstenaar. Dit  boek is speciaal voor kinderen die kunstenaar willen worden. Kinderen die houden van tekenen, kleuren en van een heleboel stickers. Het boek staat vol kleurige tips, slimme trucjes en grappige ideeën om direct mee aan de slag te gaan. De opdrachten in het boek kun je als leerkracht in de klas gebruiken. Maar kinderen kunnen er ook thuis mee aan de slag gaan.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Kunstworkshops voor kinderen
Maak kunst met kinderen met de tips van kinderkunstenaar Hervé Tullet. Over de hele wereld geeft Hervé Tullet kunstworkshops aan kinderen – nu eens voor een klas, dan weer voor honderden kinderen tegelijk op een dorpsplein. Zijn elf mooiste workshops heeft hij gebundeld in een handboek, dat een feest is om naar te kijken en mee aan de slag te gaan.

Ik vind dit boek echt geweldig voor mijn groep. Ik kan niet wachten om de workshops ook echt uit te proberen, het lijkt mij ontzettend grappig om met de kinderen te doen. Het mooie is dat de workshops echt stap voor stap zijn uitgelegd. Hervé geeft zelfs suggesties hoe je iets kunt zeggen. Weinig voorbereidingstijd en een hoop plezier dus!

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Het kunstboek voor kinderen (wit) en (geel)
In twee schitterende, grote boeken worden in totaal zestig verschillende kunstenaars onder de loep genomen. Samen vormen Geel en Wit een kleurrijke doorsnede uit de kunst geschiedenis: alle stijlen, tijden en stromingen komen voorbij, dwars door elkaar. Voor volwassenen zal ieder werk een feest van herkenning zijn, maar zij zullen zich net als de kinderen verwonderen over de grappige feiten, intrigerende vragen en mooie verhalen die erbij verteld worden. En ook al denk je een werk te kennen, je zult steeds weer iets nieuws ontdekken.

Want waarom letten de leerlingen in de Atheense school van Raphael niet op? Wie maakte er een meesterwerk van een krabbeltje op papier? En kun je een schilderij wel vertrouwen? Het is echt leuk om hier kunstlessen aan te koppelen. Gebruik de teksten als leestekst en laat de kinderen nadenken over de schilderijen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Tip! Ben je op zoek naar kunstlessen? Dan moet je dit lessenpakket zeker eens bekijken.

Ken jij nog andere leuke boeken over het thema kunst? Ik hoor het graag!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Claudia

    Het boek van Hervé Tullet is echt een aanrader (net als zijn boeken trouwens). Ik heb al twee workshops uitgeprobeerd en waren een succes. Vooral het wisselen van plek bij bv. het bloemenveld was erg leuk. En het laten vallen van de kwasten voor vlekken was hilarisch voor de kinderen.

    1. Ja leuk he! Dat boek is ook echt mijn grote favoriet! De workshops over het bloemenveld ga ik na de vakantie eens uitproberen, thx!

  2. Claudia

    Het boek van Hervé Tullet is echt een aanrader. Ik heb al twee workshops uitgeprobeerd. Er ontstaan echt prachtige kunstwerken. En het wisselen van plek bij het bloemenveld is erg leuk, net als de kwast laten vallen voor vlekken is hilarisch voor de kinderen.

Geef een reactie