Je bekijkt nu Review: De schat van Klaas Kompaan

Review: De schat van Klaas Kompaan

Ga je binnenkort aan de slag met een thema over piraten of ben je op zoek naar een spannend leesboek voor groep 4? Dan is het boek ‘De schat van Klaas Kompaan‘ van Arend van Dam een echte aanrader! In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De schat van Klaas Kompaan
Arend van Dam heeft al diverse leesboekjes rondom het thema ‘Lang geleden’ geschreven. Al eerder reviewde ik het boek ‘Man op de maan‘. De boekjes zijn steeds op een ander leesniveau geschreven. Het leesboek ‘De schat van Klaas Kompaan’ is geschreven voor kinderen die op E4 lezen.

Het verhaal gaat over een man die vroeger echt heeft bestaan. Ik heb het zelfs op internet op gezocht, want ik werd na het lezen wel erg nieuwsgierig naar het hele verhaal. Het verhaal is namelijk gebaseerd op Claes Compaen. Hij leefde in de tijd van Piet Hein en Michiel de Ruyter.

Klaas werd al op jonge leeftijd een zeeman. Hij kreeg een brief van de prins dat hij andere schepen mocht kapen. De helft van de buit moest hij aan de prins geven en de andere helft mocht hij zelf houden. Op een dag besluit hij om piraat te worden om zo meer geld te verdienen.

Review: De schat van Klaas Kompaan

Samen met zijn mannen voer Klaas de hele wereld over. Ze maakten veel goud en ander spul buit, hij kaapte schip naar schip. Iedereen was bang voor hem. Na jaren kapen krijgt hij heimwee naar zijn vrouw en kinderen. Op een dag krijgt hij een brief van de prins of hij wil stoppen met het kapen en weer terug wil gaan naar het vaste land. Klaas gaat akkoord en komt na vijf jaar weer aan in Hoorn. Klaas was een rijk man, maar waar alle schatten zijn gebleven? Dat weet men tot op de dag van vandaag nog steeds niet!

In de klas
Het verhaal is ontzettend goed te gebruiken bij een thema over piraten of bij het Lijn 3 thema ‘De schat’. Het verhaal is op feiten gebaseerd en kan dus ook als informatietekst gebruikt worden. Je zou kinderen er een kort verslagje over kunnen laten schrijven.

Op één bladzijde wordt over een vlag met doodskop gesproken, maar verder komt dit niet terug in het verhaal, ook niet in de plaatjes. Hoe het in het verhaal terug komt is ook passend voor het verhaal. Persoonlijk vind ik het in dit geval geen reden om het boekje te skippen.

De schat van Klaas Kompaan
Schrijver: Arend van Dam
Illustrator: Alex de Wolf
Uitgever: Holkema & Warendorf
Prijs: €7,99

Klik hier om het leesboek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie