Je bekijkt nu Review: De oorlog die mijn leven redde

Review: De oorlog die mijn leven redde

Als ik aan een oorlogsboek denk dan komen de woorden: jongens, verzetshelden, gevechten en dappere vrouwen in mij naar boven. ‘De oorlog die mijn leven redde’ is wat mij betreft geen typisch oorlogsverhaal, maar raakt de lezer des te meer. In deze blog vertel ik je graag meer over dit indrukwekkende boek.

De oorlog die mijn leven redde
Een moeder die je mishandeld,  je hebt nog nooit een stap buiten gezet en elke dag de angst dat je misschien in het aanrechtkastje wordt gestopt.  Dat is het leven van de negenjarig Ada in het jaar 1939. Waarom? Ada heeft een klompvoet en haar moeder vindt haar daardoor niks waard en verstopt haar voor de buitenwereld.

Als aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt aangekondigd dat alle kinderen Londen moeten verlaten en naar het platteland moeten is Ada’s moeder vastbesloten alleen Jamie, haar broertje, te laten gaan. Ada is er van overtuigt dat als ze kan lopen haar moeder wel bijdraait en leert zichzelf lopen. Haar moeder keurt dit echter af, maar Ada is niet van plan nog langer binnen te blijven. Ze ontsnapt door met Jamie mee te gaan die geëvacueerd wordt naar het Engelse platteland.

Ze komen bij Susan Smith terecht, die de twee kinderen niet helemaal van harte in huis neemt. Maar al gaandeweg ontstaat er een band. Ada en Jamie weten niet wat hen overkomt. Er gaat een wereld voor ze open. Zo leert Ada onder andere paardrijden, lezen en schrijven. Naast dat de oorlog steeds dichterbij komt, heeft Ada soms ook oorlog met zichzelf. Is het wel oprecht wat Susan voor haar is gaan voelen? Is ze niet nog steeds dat meisje met die manke poot die er niet toe doet? Als dan haar moeder in één keer op de stoep staat breekt het moment van de waarheid aan. Hoe sterk is de band tussen Ada en Susan werkelijk? En nog belangrijker: gelooft Ada in zichzelf, dat ze er toe doet?

Mijn mening
Wauw, wat een indrukwekkend verhaal. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Dit is alles behalve een typisch oorlogsverhaal. Misschien gaat het nog wel meer om de oorlog in Ada zelf. En dat is tegelijkertijd het typerende voor dit boek. Er zitten heel veel lagen in. Alleen al de titel, ‘De oorlog die mijn leven redde’, past op verschillende manieren bij het verhaal.

De thema’s die in het verhaal naar voren komen zijn best pittig. Mishandeling, laag zelfbeeld en afgewezen worden omdat je anders bent. Ik vind het knap dat deze onderwerpen uitgediept worden, zonder dat het te heftig wordt. Daarentegen komen ook vertrouwen, liefde, doorzettingsvermogen in het boek terug.

Het boek is geschreven voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar, maar ook ik als volwassene, kon hem niet naast me neerleggen. Doordat het is geschreven vanuit het perspectief van Ada leef je nog meer met haar mee. Het is echt een kijkje in haar gevoel. Daardoor kun je ook makkelijk hier met kinderen over doorpraten. Snap je Ada haar gevoel? Hoe zou jij je voelen? Wat zou Ada anders kunnen doen?

Wat mij betreft echt een boek dat je gelezen moet hebben. Ik hoop stiekem op een vervolg.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

De oorlog die mijn leven redde
Auteur: Kimberly Brubaker Bradley
Uitgever: Callenbach
Prijs: €16,99

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Dieuwke

    Een moeder die je mishandelt. Het moet met een t.

Geef een reactie