Je bekijkt nu Boekentip: Paolo’s oorlog

Boekentip: Paolo’s oorlog

Shirley Hughes heeft al veel illustraties en prentenboeken op haar naam staan en heeft daarmee veel prijzen gewonnen. ‘Paolo’s oorlog’ is haar eerste jeugdboek. Voor kinderen vanaf 12 jaar die van een spannend en aangrijpend oorlogsverhaal houden is dit boek zeker een aanrader.

Paolo’s oorlog
Tussen bepaalde tijden niet naar buiten mogen, geen één dag naar school kunnen en dus de hele dag thuis zitten. Dat is misschien even leuk, maar niet als dat al weken zo is door oorlog. Paolo verveelt zich dan ook enorm.  Het enige spannende wat hij doet is ‘s nachts stiekem op zijn fiets door Florence rijden.

Zijn vader is onderdeel van het Italiaanse verzet, maar niemand weet waar hij is. Paolo zou ook zo graag iets willen betekenen en die wens komt sneller uit dan hij denkt. Samen met zijn moeder, zijn zus Constanza en de hulp Maria, beginnen ze aan een spannende en niet geheel ongevaarlijke onderneming: herbergen van geallieerde soldaten.

Saai is het leven van Paolo in ieder geval niet meer. Wie is er te vertrouwen? En lukt het Paolo met zijn fiets de soldaten naar een veilige plek te brengen?

Mijn mening
Ik behoor niet tot de oorspronkelijke doelgroep, maar ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Paolo’s oorlog is een spannend boek, waarvan je echt wilt weten hoe het afloopt. Ik vind het boek met veel sfeer geschreven. Je krijgt een goede indruk van hoe de situatie aan het eind van de oorlog in 1944 vlakbij Florence was.

Het verhaal is gebaseerd op het leven van een gezin wat de schrijfster tegenkwam die zij bij haar bezoek in Florence tegenkwam. Dat maakt een boek, voor mij, altijd wel extra speciaal. Ik probeer me dan altijd nog meer in te leven in de situatie en dat maakt dat ik er nog meer in zit.

Op deze website (in het Engels) kun je nog meer informatie vinden over het boek. Daar vind je ook de illustraties die de schrijfster bij het boek heeft gemaakt. Persoonlijk had ik het wel een meerwaarde gevonden als die waren toegevoegd aan het boek. Dan had je nog meer sfeer en beeld gehad. Aan de andere kant kun je nu zelf je fantasie de vrije loop laten.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Paolo’s oorlog
Auteur: Shirley Hughes
Uitgever: Callenbach
Prijs: €15,99

Paolo's oorlog

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie