Je bekijkt nu Boekentip: De jongen die met de dieren schaatste

Boekentip: De jongen die met de dieren schaatste

Oefenen en trainen. Dat is wat je moet doen als je de top wilt bereiken. Voor sommigen blijft dat een droom, maar voor topschaatser Beorn Nijenhuis kwam die droom echt uit! Hoe? Dat lees je in het boek: ‘De jongen die met de dieren schaatste’.

De jongen die met de dieren schaatste
Beorn weet heel goed wat hij wil: de beste schaatser worden. Hij weet ook heel goed wat je daarvoor moet doen, namelijk: trainen. En dat doet hij dan ook.

Rondjes. Lucht. Adem.
Nergens aan denken. Harder.
Bochten. Harder. Ijs.
En de dieren kijken mee. 

Na twee jaar, als hij tien is, rijdt hij zijn eerste wedstrijd. Op een haar na verliest hij deze. Dit vindt hij niet makkelijk, maar hij belooft zichzelf dat hij niet opgeeft. Met het ouder worden gaat hij steeds meer wedstrijden schaatsen. Eerst in Canada, maar later ook in Nederland. Zou hij zijn uiteindelijke doel, de Olympische Spelen halen, en ook winnen?

Mijn mening
Wat mij meteen opvalt als ik het boek open doe is dat het geen standaard boek is. Er is veel aandacht besteed aan de illustraties en die hebben ook een prominente rol in het verhaal. Daarom vind ik het naast een leesboek ook een kijkboek. Je krijgt op deze manier een goede indruk van het landschap in Canada en het neemt je mee in de emoties en de sfeer van het verhaal.

Het boek is op zo’n manier geschreven dat het lijkt alsof het verhaal aan je vertelt wordt als lezer. Alsof je met iemand naast je op de bank een fotoboek zit te kijken en die persoon je vertelt waar de foto is gemaakt en wat er toen gebeurde.

Speciaal aan dit verhaal vind ik hoe er een parallel wordt getrokken naar het jongetje van 8 jaar en de jonge man van 21 jaar. Een jongen van 8 jaar die droomt over wat hij wil bereiken, maar als hij dat op 21 jarige leeftijd bereikt heeft zich altijd nog dat jongetje van 8 jaar voelt.

Daarnaast lees je ook over het respect wat Beorn heeft voor de natuur en de dieren. Hij heeft van zijn moeder geleerd dat je te gast bent op een meer of in het bos, want het is het huis van de dieren. Mooi onderwerp om eens te bespreken.

Weten jouw kinderen al wat ze willen bereiken en wat ze daarvoor moeten doen?

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

De jongen die met de dieren schaatste
Auteur: Edward van de Vendel & Beorn Nijenhuis
Illustrator: Sanne te Loo
Uitgever: Querido Kinderboeken
Prijs: €15,99

 

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie