Je bekijkt nu Boekentip: Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek

Boekentip: Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek

Afgelopen vrijdag kreeg ik een prachtig werk- en knutselboek door de brievenbus, genaamd ‘Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek voor jonge ingenieurs‘. Dit boek is geschreven door Andrea Beaty en de prachtige illustraties zijn gemaakt door David Roberts. Het boek bracht mij op ideeën om te werken aan de 21e eeuwse vaardigheden in de klas.

De inhoud
Dit werkboek begint met een kort verhaaltje over Roza Rozeurs. Roza is een meisje dat stiekem graag een beroemde uitvinder wil worden. Ze ontwerpt verschillende machines voor haar ooms en tantes, totdat ze erachter komt dat het allemaal niet perfect is en ze het gevoel krijgt dat ze uitgelachen wordt.

Wanneer groottante Roos op bezoek komt, verandert dit echter.  Roza leert dat het hoort bij het leven als dingen mislukken, maar dat iets pas fout gaat als je het opgeeft. Daarom besluit ze verder te gaan met het uitvinden en neemt daar de lezer in mee.

In het boek worden allerlei opdrachten gegeven om de creativiteit van de kinderen te laten stimuleren. Zo staan er opdrachten als: bedenk een fiets voor de toekomst, vernieuw een oude uitvinding, bedenk een machine waarmee je eieren kunt verplaatsen zonder ze aan te raken enz.

De opdrachten passen goed bij de 21e eeuwse vaardigheden. Zo wordt er van de kinderen verwacht dat ze probleemoplossend en creatief gaan denken. Ook staan er in het werkboek verschillende stappenplannetjes voor het maken van bijvoorbeeld een katapult en een knikkerbaan.

Lees ook: Kleuters en 21e eeuwse vaardigheden.

De illustraties
De illustraties van het boek zijn erg kleurrijk en er is veel op te zien. De kinderen kijken hun ogen uit tijdens het verhaal en zien van alles op de plaatjes. Dat maakt ook dat het werkboek er interessant en leuk uitziet. Het is een boek dat je snel zou kiezen van de plank omdat het je nieuwsgierig maakt om erin te kijken.Boekentip: Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek Boekentip: Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek

In de praktijk
Dit boek is goed in te zetten op school. De diversiteit aan opdrachten is erg mooi. Het zijn vaak open opdrachten waardoor de kinderen hun fantasie helemaal kunnen en mogen toepassen. Er worden verschillende opdrachten in verschillende contexten aangeboden, zoals de dierentuin, opa’s en oma’s, de fiets en de natuur.

Deze zijn in de klas goed toe te passen bij de thema’s. Bij jonge kinderen is het dan vooral een ‘handleiding’ voor de leerkracht om zo leuke opdrachten wat makkelijker te maken. Maar voor oudere kinderen is dit boek echt leuk om zelf te hebben (vanaf groep 4/5). Zo kunnen ze zelf in het werkboek werken en de opdrachten doorlopen.

In het boek staat een opdracht over het uitvinden van een fiets voor de toekomst. Deze opdracht heb ik samen met groep 2 gemaakt. De kinderen waren super enthousiast! We hebben eerst ideeën bedacht en het vooral gehad over ‘als je zo oud als een opa of oma bent’.

De kinderen bedachten allerlei soorten fietsen: een éénwieler die kan vliegen, een fiets met een zwembad achterop, een fiets met een robot waardoor je zelf niet hoeft te fietsen, een fiets met een frituurpan zodat je patat kan bakken onderweg en nog veel meer. Bewonder onze prachtige uitvindingen hieronder!

Mijn mening
Dit boek spreekt mij erg aan. Ik merk dat kinderen van jongs af aan al de drang hebben om iets perfect te doen. Wanneer het niet perfect gaat, is het fout, lelijk en mislukt. De schrijver van dit boek laat  steeds in het boek terugkomen dat mislukkingen horen bij het leven en dat die mislukkingen je juist verder kunnen helpen.

Fouten maken mag, sterker nog: fouten maken moet! Want hierdoor leer je. Ik vind dit een les waarvan ik zelf ook nog kan leren en wat ik daarom heel belangrijk vind om kinderen ook te leren.

Het boek bestaat uit creatieve opdrachten, ziet er aantrekkelijk uit en werkt fijn. Ik ben blij met dit boek in de klas. Zo kan ik de opdrachten nog meer diepgang geven en ook de creativiteit van kinderen meer stimuleren. Van allemaal hetzelfde werkje maken naar allemaal een eigen uitvinding, fantastisch!!

Verder leren de kinderen stapsgewijs een uitvinding te ontwerpen. Ze worden in verschillende stappen geleid naar het maken van de uitvinding. Zoals Andrea Beaty schrijft: ‘Techniek is geen ding. Het is een proces. En dat maakt het zo leuk!’.

Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek voor jonge ingenieurs
Auteur: Andrea Beaty
Illustrator:David Roberts
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds b.v.
Prijs: €16,96

Klik hier om het boek te bestellen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie