Je bekijkt nu Boekentip: Techniekdoeboek

Boekentip: Techniekdoeboek

Wil jij (je kinderen/klas) leren ontwerpen en bouwen? Leren hoe je de mooiste en grappigste dingen kunt maken, hoe je iets moet uitproberen en hoe techniek werkt? Dan is het techniekdoeboek, een initiatief van Stichting Techniekpromotie, iets voor jou!

De inhoud
Het boek bestaat uit verschillende experimenten waardoor je kan leren hoe iets werkt en hoe je iets kan verbeteren. Het boek is verdeeld in verschillende thema’s:

  • De lucht in!
  • Spelen met techniek
  • Strijd tegen water
  • Verkeer en vervoer
  • Tijd
  • Gebruik waterkracht
  • Licht aan

Elk thema bestaat uit verschillende experimenten die opgebouwd zijn in:

  • Wat heb je nodig?
  • Hoe pak je dat aan?
  • Aan de slag
  • Tip voor ouders
  • Verbeter je ontwerp
  • Hoe werkt het?
  • Wist je dat?

De illustraties
De illustraties van dit boek zijn kleurrijk en duidelijk. Dit zorgt ervoor dat een experiment al snel duidelijk is door het gebruik van de illustraties. Er wordt soms met pijlen en cijfers aangegeven welke onderdelen er in de illustratie belangrijk zijn. Ook zijn de illustraties goed vormgegeven en zit er soms humor in.

Techniekdoeboek Techniekdoeboek

In de praktijk en mijn mening
Dit boek vind ik eigenlijk een ‘must’ op elke school. Het is een boek dat je er zo even bij pakt en waar je erg leuke experimenten mee kunt doen. In de praktijk merk ik vaak dat het vak techniek erbij in schiet, terwijl het zoveel mogelijkheden en kansen heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

Dit boek kan helpen om techniek toch een plekje te geven in het rooster. De experimenten worden duidelijk uitgelegd, er wordt uitleg gegeven over hoe het komt dat iets op die manier werkt en er is een mogelijkheid om het ontwerp te verbeteren. Hierdoor zit er uitdaging in de experimenten en is het ook voor snelle/slimme kinderen interessant om door te gaan met het experimenteren.

Oudere kinderen kan je het stappenplan zelf geven, waardoor ze het experiment zelf kunnen gaan uitvoeren. Jonge kinderen kan je hierbij helpen.  De materialen die nodig zijn om de experimenten uit te voeren zijn vaak materialen die je altijd wel in huis hebt liggen, denk aan: elastiekjes, wasknijpers, een lepel, draad, lege frisdrankblikjes of sterke armspieren. De andere materialen kunnen worden aangeschaft bij een bouwmarkt of andere winkel.

Alle experimenten zijn alleen uit te voeren, maar kunnen ook met meerdere kinderen gedaan worden. Zoals de schrijver verwoordt: ‘Alles uit dit boek kan je zelf doen, maar samen kun je meer dan alleen.’ Bij sommige experimenten is het nodig dat een volwassene mee kijkt of mee helpt.

Dit boek is vooral voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook jongere kinderen kunnen er met kleine aanpassingen en hulp mee werken.

Wil je de kinderen laten experimenteren als wetenschappers, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze 25 experimentkaarten laat je de kinderen in een handomdraai kennismaken met Wetenschap en Techniek.

Het techniekdoeboek
Auteur: Stichting techniekpromotie
Illustrator: Frank Landsbergen
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds B.V.
Prijs: €18.95

Klik hier om het boek te bestellen.

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie