Je bekijkt nu Boekentip: Het stuur van Tuur

Boekentip: Het stuur van Tuur

Op zoek naar een heerlijk lezen-is-leuk-boek of een boek voor jonge kinderen dat past bij het thema verkeer en vervoer? Dan is het boek Het stuur van Tuur iets voor jou!

De inhoud
Het boek ‘Het stuur van Tuur’ gaat over Vik die naar school gaat. Na school wordt hij opgehaald door buur Tuur en in de klas droomt hij weg over hoe Tuur hem komt ophalen. Komt hij met de fiets, koets, bus, slee of te paard?

Het boek is geschreven op rijm en ook de zinnen staan soms speels in het boek. Zo wordt: ‘hup en spat’ geschreven in een boogje en vlok in v l o k vallend naar beneden. Bij elk vervoersmiddel staat een denkwolkje bij Vik waar de kinderen het zinnetje rijmend kunnen afmaken, bijvoorbeeld: ‘Ik droom al van Tuur, die zit aan het stuur, van iets dat rijmt op mus…’

Verder komen er in het boek ook opdrachten voor zoals het zoeken van de verkeersborden met de cijfers om zo achter de betekenis te komen en een zoek en vind spel.

De illustraties
De illustraties zijn gemaakt door Frank Daenen. Ze zijn kleurrijk en er zijn veel details opgenomen in de illustraties. Zo is het voor de kinderen een echte ontdekking om zoveel mogelijk dingen te vinden in de plaatjes.

het stuur van tuur

In de praktijk en mijn mening
Dit boek is officieel een AVI M-3 boek. Dit betekent dat het boek geschikt is voor kinderen die lezen op midden groep 3 niveau. Om die reden is het boek dus erg goed in te zetten bij groep 3. Je zou hier een thema over voertuigen of verkeer aan kunnen koppelen.

Ik geef zelf les bij de kleuters en toevallig hadden wij het thema ‘De fietsenmaker’. Hierdoor kon ik dit boek meteen inzetten. Het boek kreeg een plekje in de leeshoek en de kinderen vonden het een ontzettend leuk boek. Ze vonden het al bijzonder dat het boek niet aan de rechterkant opengaat, maar aan de onderkant. Dit maakte het boek meteen al erg interessant.

Sommige groep 2 kinderen konden sommige woordjes in het boek al een beetje lezen. Het boek zelf heb ik aangeboden in de kleine kring. De kinderen waren gefascineerd door de vele details in de illustraties en konden niet stoppen met kijken. Elke keer kwam er weer iets anders tevoorschijn dat ze niet eerder hadden gezien.

Ook heb ik het rijmen met de kinderen herhaald. Zoals ik hierboven al schreef, wordt er bij elk voertuig een rijmpje gegeven waardoor de kinderen kunnen raden wat het volgende voertuig wordt. Dit vonden de kinderen een fantastisch spelletje! Zo bedachten ze woorden die rijmden, maar dachten vervolgens ook na of dat woord wel daadwerkelijk bestond of een voertuig was.

Ook heb ik verkeer gekoppeld aan dit boek. Zo worden er in het verhaal verschillende verkeersborden op een speelse manier uitgelegd. De kinderen vonden het heel interessant om te leren wat die borden betekenden en gingen er ook in de klas meteen mee aan de slag. Ik vond dit boek een echte aanvulling in de klas waar je heel veel kanten mee op kan.

Het stuur van Tuur
Auteur: Riet Wille
Illustrator: Frank Daenen
Uitgeverij: De Eenhoorn
Prijs: € 14.95

Klik hier om het boek te bestellen.

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie