Je bekijkt nu Boekentip: De zoon van de pottenbakker

Boekentip: De zoon van de pottenbakker

Wat als je in plaats van pottenbakker liever een dappere krijger wil worden? In het boek De zoon van de pottenbakker lees je het verhaal van Ryo. Hij is voorbestemd om pottenbakker te worden, maar door de komst van de geheimzinnige Vreemdeling, weet hij dat hij iets anders wil. In deze blog vertel ik je graag meer over dit spannende boek voor de bovenbouw.

De zoon van de pottenbakker
Een geheimzinnige Vreemdeling die helemaal alleen een groepje straatrovers verslaat zonder te vechten. Als Ryo dat ziet weet hij dat hij geen pottenbakker wil worden. Hij wil net zo’n dappere krijger worden als de Vreemdeling. Zijn vader laat hem zijn hart volgen en zo gaat Ryo op weg naar de Koude Berg.

Na een lange reis komt hij aan bij de Kluizenaar, hij heet Unzen. Samen leven ze een tijd op de Koude Berg en Ryo leert van Unzen om te ‘vechten’. Dat gaat niet zoals Ryo het zich had voorgesteld. Hij leert om de dingen ‘goed’ te doen en met volle aandacht. Dit alles is een voorbereiding op de volgende stap.

Als Ryo er klaar voor is brengt Unzen hem naar de Verborgenen in het Heuvelkamp. Hij ontmoet daar de Vreemdeling, die Akio heet, en de leider is in het Heuvelkamp. Samen met Daika, Katsou en Chou vormt Ryo een groepje, waarbij oefening de gehele dag centraal staat. Daarnaast zijn ze zelfvoorzienend en heeft ieder zo zijn rol in het kamp.

Na een tijd roept Akio het hele kamp bij elkaar. De keizer wil een samenwerking met de Verborgenen. Ryo mag mee op deze reis als verkenner. Al snel blijkt dat de keizer geen zuivere bedoelingen heeft. Wat zal Unzen zeggen als hij dit hoort? En wat is Ryo zijn doel nu? Zal hij zijn familie nog terug zien?

Mijn mening
‘De zoon van de pottenbakker’ is geen standaard boek. Je leest het niet even tussendoor of met langere tussenpozen. Het verhaal wordt verteld door een oude man en is op een hele mooie, gedetailleerde, rustige manier geschreven. Dat past ook bij de inhoud van het boek.

In deze drukke tijd is dit boek een mooi contrast. Ryo leert om de dingen met volle aandacht te doen. Je bewust zijn van de omgeving, door bijvoorbeeld gewoon eens een tijdje bij een rivier te gaan zitten en alleen maar te kijken en te luisteren. Wanneer gunnen wij ons zelf die rust?

In het boek komen diverse dingen aan bod waar een oosterse filosofie achter zit. Ik weet zelf weinig van de filosofie in Japan en bijvoorbeeld de theeceremonies. Dus ik vond het erg interessant om daar meer over te weten te komen.

Ook worden er veel mooie spreuken gedeeld in dit boek; Wat maak of doe ik dat goed is, dat schoonheid, vreugde of geluk in de wereld brengt? Een mooie vraag om bij stil te staan.

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 12 jaar. In het boek volgen we Ryo van zijn 12e tot zijn 14e jaar. Een jongen die nog niet zo goed weet wat hij met zijn leven wil. Door het lezen van dit boek volg je zijn reis op zoek naar zijn doel. Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor veel jongeren. Ondanks de aangegeven leeftijd denk ik dat menig volwassene dit boek ook zal waarderen.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

De zoon van de pottenbakker
Auteur: Tony Mitton
Uitgever: Callenbach
Prijs: €16,99

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie