Je bekijkt nu Boekentip: Klaas kan alles, jij ook?

Boekentip: Klaas kan alles, jij ook?

‘Klaas kan alles’ is een wetenschappelijk boek. In dit boek beoefent Klaas verschillende beroepen voor een dagje uit, hij probeert experts te verslaan met behulp van coole gadgets en hij gaat onmogelijke missies aan.  Maar kan Klaas écht alles? Dat lees je in dit boek.

Klaas kan alles, jij ook?
Dit boek zit boordevol spectaculaire weetjes en bijzondere missies die Klaas, van het Zapp programma ‘Klaas kan alles’ gaat proberen. Het boek heeft een duidelijke indeling doordat het in drieën is gedeeld. Het zijn steeds korte hoofdstukjes van twee tot vier bladzijdes waardoor het boek makkelijk leesbaar is voor kinderen.

Het eerste onderdeel heet het ‘Duel’. Hierin probeert Klaas experts te verslaan. Zo probeert Klaas bijvoorbeeld een bokskampioen te verslaan, ramen schoner te lappen dan een glazenwasser en een professioneel DJ te verslaan.

Het tweede deel heet ‘Bijna onmogelijke missies’. Hierin probeert klaas uitdagingen aan te gaan die bijna onmogelijk zijn. Zoals een nacht bij -30 graden overleven, blijven staan tijdens een tornado of ongezien een selfie maken met Rico Verhoeven.

In het derde deel probeert Klaas bijzondere beroepen voor een dagje uit. Zo gaat hij ervaren hoe het is  om een monstertruckbestuurder te zijn, hoe het is om kasteelbeheerder te zijn en hoe het is om voor een dagje noorderlichtspotter te zijn.

Het boek heeft mooie illustraties en is erg kleurrijk. Dit maakt het aantrekkelijk voor kinderen om te lezen. Verder heeft ieder hoofdstukje een stuk theorie over het desbetreffende onderdeel en worden er verschillende ‘wist je datjes’ vermeld in het boek.

In de praktijk
Dit boek is erg geschikt om tijdens je natuur-, wetenschap- en techniek lessen te gebruiken als leerkracht. Het is vooral geschikt voor de bovenbouw.

Doordat op een leuke manier de theorie van bepaalde onderwerpen (zoals tornado’s, blikseminslag en hoe geluid werkt) wordt besproken, is het ook leuk voor kinderen om het zelf te lezen.

In de lagere groepen (middenbouw) is dit een geschikt boek voor de kinderen al wat sterker zijn op het gebied van lezen en interesse hebben in deze onderwerpen.

Tijdens je natuur-, wetenschap- en techniek lessen kun je als leerkracht de theorie ook gebruiken om wat extra uitleg te geven over een bepaald onderwerp. Het is leuk om door middel van het voorlezen van zo’n verhaal je les te starten.

Ook staan er veel leuke proefjes en uitdagingen in om zelf te proberen. Hier zitten ook zeker leuke dingen in om klassikaal te testen of uit te proberen in kleinere groepjes (in een circuit). Een van de testjes is bijvoorbeeld het laten dansen van rijstkorrels door middel van geluid.

In de lagere groepen kunnen de testen en uitdagingen een leuke intro zijn van je les en in de bovenbouw kun je meer in gaan op de theorieën achter de testen. Want ook die worden uiteraard in dit boek beschreven.

Kortom: Het is een leuk en inspirerend boek om te gebruiken in je lessen of voor kinderen om zelfstandig te lezen!

Wil je de kinderen laten experimenteren als wetenschappers, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze 25 experimentkaarten laat je de kinderen in een handomdraai kennismaken met Wetenschap en Techniek.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Klaas kan alles, jij ook?
Auteur: Yannick Fritschy Marleen Hoebe
Uitgever: Billy Bones
Prijs: €16,50

Klaas kan alles, jij ook?

joy hoogervorst

Joy Hoogervorst heeft de PABO gedaan aan de Haagse Hogeschool en is vier jaar geleden afgestudeerd. Ze heeft de afgelopen jaren groep 3, groep 4 en groep 6 gedraaid. Momenteel is zij (voor haar tweede jaar) werkzaam in groep 3. Zij legt de focus in de klas op het spelenderwijs leren, coöperatief leren, bewegend leren en het werken met thema’s. Op instagram deelt zij onder de naam jufjoy_ haar ideeën.

Geef een reactie