Je bekijkt nu Boekentip: De oorlog die ik eindelijk won

Boekentip: De oorlog die ik eindelijk won

De oorlog die ik eindelijk won‘ is het vervolg op het eerder geschreven boek van Kimberly Brubaker Bradley – De oorlog die mijn leven redde – en net zo indrukwekkend. Lees dit blog om meer te weten te komen.

De oorlog die ik eindelijk won
Het is 1940 en Ada is aan haar klompvoet geopereerd. Dat is natuurlijk erg fijn, maar het brengt Ada ook aan het wankelen over haar zelf. Is ze nog wel dezelfde nu ze een gewone voet heeft? En wie is ze dan?

Als de moeder van Ada en Jamie overlijdt wordt Susan hun voogd. Ze mogen op het landgoed bij de familie Thornton komen wonen. Niet veel later komt de familie Thornton bij hen inwonen omdat het landhuis gebruikt wordt voor oorlogsdoeleinden.

Susan wil graag aan het werk en gaat een joods meisje lesgeven in wiskunde. Dit geeft de nodige spanningen in het huis. Ada vindt het dan ook heerlijk om regelmatig op Butter te rijden. Helemaal als haar vriendin Maggie thuis is van school.

Ada wil haar steentje bijdragen aan de oorlog en wordt nachtwacht op de kerktoren. Zo denkt ze nare dingen in de hand te hebben. Als Susan plotseling erg ziek wordt slaat de angst toe bij Ada. Zij zal voor Jamie zorgen, maar wie zal er voor haar zorgen?

Zal Ada haar angsten overwinnen en ontdekken wie ze is en dat accepteren?

Mijn mening
Het boek gaat meteen verder waar het eerste deel gebleven is. Als je dat niet hebt gelezen duurt het misschien even voordat je het verhaal begrijpt. Ik zou je dan ook zeker aanraden om ‘De oorlog die mijn leven redde‘ eerst te lezen.

Ook dit boek raakt je. Naast dat je in dit tweede deel meer leest over de oorlog zelf, word je als lezer ook nu weer meegenomen in de gedachtegang van Ada. Dat is soms best confronterend, maar ook heel mooi om zo haar ontwikkeling en verandering mee te maken.

Ik vond het heel leerzaam om te lezen over de impact van de oorlog voor de mensen die aan de rand van het veilige gebied wonen. Je ziet dat arm en rijk dan dichter bij elkaar komen in bijzondere omstandigheden. En dat grenzen uiteindelijk wegvallen tussen mensen.

Wat ik ook sterk vind is de manier waarop de karakters worden vormgegeven. Het zijn echte individuen met elk hun eigenaardigheden, sterke kanten en zwakke kanten. Het is heel realistisch geschreven en zo leef je echt mee als lezer.

Kortom: weer een indrukwekkend verhaal dat je zowel een traan van verdriet als geluk geeft.

De oorlog die ik eindelijk won
Auteur: Kimberly Brubaker Bradley
Uitgever: Callenbach
Prijs: €17,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie