Je bekijkt nu Leesboeken tips voor november

Leesboeken tips voor november

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor lezers uit de midden- en bovenbouw. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

De recensies zijn geschreven door Elke Knot.

Raaf en Papegaai Naar het land van de rijzende zon

Een gezellig samen leesboek dat ook gelijk erg informatief is. Het is wel echt samen lezen anders ontgaat de jonge lezer de informatie en de clou van het avontuur. Het gaat over Raaf en Papegaai die op avontuur gaan, in dit boek maken ze een reis naar Japan.

Het land van de rijzende zon en de slapende vulkaan. Vreemde dieren, landen, maar ook wat je voelt komt voorbij. Het eind van het boek sluit af met weetjes en een quiz. De prachtige illustraties versterken de tekst heel goed. Heerlijk om gezellig in te bladeren, te lezen en over te kletsen.

Ik vind het boek minder geschikt voor in de klas, gezellig samen thuis of in een klein groepje als je aan tutorlezen doet. Geschikt voor kinderen in groep 3 tot groep 6.

Bekijk het boek op Bol.com.

Miljonairskind. Het geheim van het onderhuis

Een heerlijk absurdistisch boek. De lezer kan het zich gewoon voorstellen zo beschrijvend is het geschreven. Zilver lijkt een gewone jongen met 2 ouders en een zusje maar… Zilver zijn ouders zijn multimiljonair geworden.

Het spannende is dat ze niet willen dat iemand dat weet. Ze leven een soort dubbelleven, in hun vervallen gewone huis ga je met een lift naar beneden en kom je in een villa met subtropisch zwemparadijs, achtbaan en dierentuin. Zilver vertelt dit geheim toch aan zijn beste vriend. De beste vriend van Zilver is niet de enige die weet dat er geld genoeg is…

Zilver en zijn vriend gaan met een koffer vol geld in de bus, ze proberen een inbreker in de val te laten lopen en uiteindelijk hun grootste plaaggeest buitenspel te zetten.

Het boek eindigt open: ‘Neem maar eens een kijkje daarbeneden. Je zult zien dat er nog veel meer te beleven valt!’ Wat een heerlijk open einde van het boek. Je krijgt zin in het volgende deel.

De illustraties van Micky Dirkzwager versterken het hilarische van het boek. Een heerlijk voorleesboek vanaf groep 4. Zelf te lezen vanaf groep 5-6.

Bekijk het boek op Bol.com.

Storm

Storm is de 12-jarige zoon drukker Klaas Voeten uit Antwerpen. Hij gaat niet naar school want dat is in 1512 niet gebruikelijk. Storm zijn vader heeft hem leren lezen en hij mag letters zetten in de drukkerij van zijn vader. Als zijn vader een verboden brief van Maarten Luther wil gaan drukken gaat het mis.

Maarten Luther gaat in tegen de kwalijke praktijken van de Roomse kerk en deze wil dat de kop in drukken. Termen als ‘ketters’, ‘aflaat’ en ‘inquisitie’ komen voorbij. Tijdens het drukken wordt vader Klaas betrapt en gearresteerd.

Storm ziet kans om te vluchten maar is dan vogelvrij. Storm wordt geholpen door een weesmeisje, Marieke, zij woont in de ‘ruien’ de ondergrondse tunnels van de stad. Het is pakkend geschreven en met gevoelens die (pre-)pubers van nu zullen herkennen.

Als volwassene bedenk je dat de kind visie van toen niet hetzelfde was als nu maar dat zal voor de jonge lezers geen punt zijn. 

Achter in het boek legt de schrijfster uit dat boekdrukkunst toen was wat nu internet is. Men kon toen voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid ideeën lezen van anderen. Het is een verzonnen verhaal wat deels gebaseerd is op feitelijkheden, ook dat legt de schrijfster achterin het boek uit.

De film ‘Storm’ kwam begin 2017 uit en is te zien op NETFLIX. 2017 was het jaar van de 500ste verjaardag van de Reformatie. Dit boek is daarna geschreven en verwoord de emoties en gevoelens van de hoofdpersonages uit de film.

Het is een leuk (voor)leesboek voor groep 6 of hoger, in groep 6 komt ook dit deel van de geschiedenis in hun lessen voorbij. Zelf lezen vanaf groep 7, ligt ook weer aan het leesniveau van de leerling. Zeker een aanwinst in de leeskast achterin de klas in groep 7 en 8.

Bekijk het boek op Bol.com.

Welk boek lijkt jou leuk om te lezen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie