Je bekijkt nu Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior

Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior

De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland. Het regent en het waait, maar ik heb nergens last van. Ik zit namelijk in het vliegtuig naar Marokko. De reis duurt niet lang, voordat ik het weet wordt de deur geopend en ben ik aangekomen in de stad Medina. Een vriendelijke vrouw neemt ons mee naar een gastenkamer waar ze ons van alles vertelt en trakteert op een verse Marokkaanse muntthee. Ik kijk verwonderd om mij heen en kan het haast niet geloven. Ik ben écht in Marokko!

Ik ben door het Tropenmuseum Junior uitgenodigd om het programma ZieZo Marokko voor kinderen te beleven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Tropenmuseum Junior. 

Het Tropenmuseum Junior
Zodra je in het Tropenmuseum Junior binnenstapt, stap je in een andere wereld. De onderwerpen komen tot leven, kinderen mogen actief deelnemen aan de tentoonstelling en alle zintuigen worden geprikkeld. Leren leer je immers door te doen.

Het Tropenmuseum Junior is in 1975 opgericht; het is het oudste kindermuseum van Nederland en één van de oudste van Europa. Het museum staat bekend om hun aansprekende concept, namelijk zien, aanraken, beleven en meedoen. Het doel van het museum is om kinderen te laten ervaren dat het inspirerend en verrijkend is om je open te stellen voor een ander.

ZieZo Marokko familiereis
Vol verwachting laat ik mijn boardingpass zien bij de incheckbalie van ZieZo Marokko. Ik krijg een paspoort waarin wordt afgestempeld welke reis ik ga maken en welk personage ik mag volgen. Er zijn vier verschillende reizen; de reis van Nasrdin, Esmaa, Yousef of Fatima. Ik ga de reis van Yousef maken.

Samen met een andere familie stap ik een nagebouwd vliegtuig in. De boardingpassen en paspoorten worden nog een keer gecontroleerd, de bagagekleppen worden goed dichtgegaan en dan is het vliegtuig klaar voor vertrek.http://tropenmuseumjunior.nl/nl/ziezo-marokko

Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior

De steward en stewardess bereiden ons voor op Marokko door een mooi lied met bijpassende bewegingen te zingen. Onderweg maken we middels een filmpje kennis met Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten de kinderen meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders.

Na een paar minuten gaat de vliegtuigdeur open en zijn we aangekomen in Marokko. Zodra je uitstapt waan je je in een andere wereld. We worden meegenomen naar een gastenkamer waar de reisleider ons uitleg geeft over het Nissenspel uit het paspoort. Ook krijgen we heerlijke zoete Marokkaanse thee.

Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior

Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior

Het Nissenspel
Nadat ik mijn thee heb opgedronken start ik met het Nissenspel. Verspreid over de stad zijn verschillende nissen met voorwerpen. Ik moet op zoek gaan naar de blauwe nissen die bij Youssef horen. In mijn paspoort staan vijf verschillende afbeeldingen, denk aan een stad, de Koran en duplo.

Al snel heb ik het eerste voorwerp gevonden. Naast elk voorwerp zit een knopje waar je op moet drukken om te kunnen luisteren naar de verhalen van Youssef. Na elk verhaal hoor je een woord of zinsdeel. De woorden staan ook op een bijgeleverde stickervel. De opdracht is om de juiste sticker onder het voorwerp in het paspoort te plakken. De woorden samen vormen een filosofische vraag.

Het antwoord op de vraag kan opgeschreven worden op een ansichtkaart die de reisleider heeft uitgedeeld. Door deze kaart in de brievenbus te posten maak je kans op een Gouden visum.

Tijdens het Nissenspel is er van alles te zien en te beleven. Zo kunnen kinderen met een (digitale) spuitbus kalligraffiti maken, een reis met de bus door Marokko maken om nog meer van het land te ontdekken, verder bouwen aan de kasba, het geurenspel spelen of zelf een Islamitisch patroon maken. De kinderen hoeven niet alles te doen; het is net wat ze leuk vinden en kunnen. Zo bij elkaar ben je echt wel een paar uurtjes zoet!Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum JuniorKindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior
Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior


Kindprogramma ZieZo Marokko in Tropenmuseum JuniorOntdek en laat je verrassen

Ik vond het heerlijk om door Medina – een doolhof van straatjes – te struinen. Ik ben zelf nooit in Marokko geweest, maar de makers van deze tentoonstelling hebben mij wel dit gevoel gegeven. De reis is voor kinderen heel aansprekend en echt een belevenis; het programma klopt gewoon van begin tot eind. Hoe fantastisch is het voor de kinderen om met het vliegtuig te gaan. Ook al weten de kinderen best dat het niet echt is, toch maakt het de reis en ervaring compleet.

Door de verschillende activiteiten maakt het een geschikte tentoonstelling voor het hele gezin. Na een paar uur hebben de kinderen (en volwassenen!) veel over het land Marokko geleerd. En het mooie van deze tentoonstelling is dat ze alle zintuigen mogen gebruiken. Spelend leren en wijzer worden!

Reis ook mee en laat je verrassen!

In ZieZo Marokko worden 3 soorten programma’s aangeboden:

Juniorreis – 6 t/m 13 jaar
Familiereis – alle leeftijden
Juniorreis – scholen

Een bezoek aan ZieZo Marokko is alleen mogelijk door deelname aan een Familiereis of Juniorreis en is alleen geopend in het weekend en op alle dagen van de schoolvakanties.

Meer informatie:
088 – 0042 840 | [email protected]
(di. t/m vrij. 10.00 – 17.00 uur)

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie