Je bekijkt nu Lessenserie Wonen in een paleis

Lessenserie Wonen in een paleis

Welk kind droomt er nu niet van? Wonen in een echt paleis! Maar is dit nou echt wel zo leuk als het lijkt? Hoe ging dit vroeger eigenlijk? Door het programma ‘Wonen in een paleis’ van het Paleis Het Loo ervaren de kinderen hoe het leven van stadhouder Willem III en prinses Mary moet zijn geweest.

Groep 4/5 van mijn school mocht deze lessenserie in samenwerking met Paleis Het Loo uitproberen.

Lessenserie Wonen in een paleis
De lessenserie bestaat uit een voorbereidende les, een museumles in de klas verzorgd door een museumdocent en een afrondende les.

Voorbereidende les
Tijdens de voorbereidende les leren de kinderen wat een koning/koningin is, hoe ze wonen en wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen vroeger en nu. Ook ontdekken ze overeenkomsten en verschillen tussen het koninklijke leven en hun eigen leven.

De leerkracht krijgt een handleiding waarin heel concreet de verschillende stappen van de lessen worden beschreven. Ook de benodigde informatie over het Paleis het Loo staat vermeld. Door de vele vragen en bespreekpunten wordt de les interactief gemaakt.

Museumles in de klas
De kinderen waren ontzettend enthousiast over de voorbereidende les en keken echt uit naar de museumles. De museumdocent heeft duidelijk veel ervaring in het lesgeven en vertelde vol passie over het paleisleven.

De kinderen kregen via een soort Google Maps een rondleiding door het museum. Er werd steeds een nieuwe kamer bekeken waar van alles kon worden ontdekt.

Waarom droegen Willem en Mary een pruik? Hoe liepen mensen de trap op? Wat werd er gegeten? Hoe werkt een fontein zonder elektriciteit? Hoe gingen de mensen in het paleis naar het toilet en nog veel meer.

Per groepje kregen de kinderen een paleis van karton (een voorbeeldexemplaar wordt van te voren al toegestuurd) en een koffertje. Tijdens het bekijken van een kamer mochten de kinderen om de beurt iets uit het koffertje halen.

Een vlag werd op het paleis geplaatst, de koets bij de ingang gezet en een tafel en stoelen mochten in de eetkamer. Ook mochten de kinderen een menukaart voor het diner maken en ruiken aan potjes thee. Een leuke afwisseling met het luisteren en het paleis werd zo goed bekeken.

Wat ik zo ontzettend sterk vind is dat er veel ruimte was voor vragen van de kinderen. Dit werd weer in het verhaal verweven en zorgde voor een hoge betrokkenheid. Daarnaast werd het horen van weetjes en feitjes afgewisseld met doen en ervaren.

Steeds mochten een aantal kinderen naar voren om iets uit te beelden. Een lakei die de pispot weg moest gooien, Willem en Mary die de gasten welkom heetten en een dame die deftig de trap opliep.

Het was erg leuk hoe de kinderen zich met behulp van de museumdocent konden inleven. De meisjes tilden hun ‘denkbeeldige’ rok op, maar pas op, niet te hoog want de enkels mogen niet gezien worden. De jongens namen hun hoed af en maakten een bescheiden buiging voor Willem en Mary.

Juist door het zelf te doen, zullen ze het niet snel meer vergeten en gaat het veel meer ‘leven’.

De les eindigde met het drinken van een kop koninklijke thee en een lange vinger met roze muisjes. Waarom roze? Tja, dan moet je toch echt zelf de lessenserie met de klas gaan volgen.

En als een echte koningin drink je de thee met de lippen getuit en de pink omhoog. En vind je het niet lekker? Dan zet je het koninklijk aan de kant en laat je niks merken, een lakei komt het dan wel ophalen.

Afsluitende les
Tijdens de afsluitende les verwerken de kinderen de opgedane kennis. Er wordt gereflecteerd op de museumles, een quiz gespeeld en een aankleedpop geknutseld.

Meer informatie
Ik ben ontzettend enthousiast over de lessenserie. De kinderen vonden het zo boeiend dat ze eigenlijk nog lang niet zijn uitgeleerd. Echt bijzonder dat personages op schilderijen zo tot leven kunnen komen.

Wil jij dit ook voor jouw school? Paleis Het Loo besteedt veel aandacht aan onderwijs en wil elke groep voldoende aandacht en ruimte geven tijdens hun bezoek of museumles in de klas. Voor elke groep is er dan ook een passend programma.

Meer informatie vind je in de brochure of op de website van Paleis Het Loo.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie