Je bekijkt nu Getallenlijn en raad het getal; rekenmateriaal

Getallenlijn en raad het getal; rekenmateriaal

In groep 2/3 zijn we bezig met het oefenen van de volgorde van cijfers. Welk cijfer komt eerst? Welke daarna? Wat zijn de buurgetallen van het getal? Van Heutink kreeg ik prachtig materiaal om tijdens het oefenen te gebruiken. Dit materiaal bestaat uit twee onderdelen, namelijk de getallenlijn en het bijpassende spel ‘Raad het getal‘. Je kunt ook alleen de getallenlijn aanschaffen, maar om het spel ‘Raad het getal’ te spelen heb je wel allebei de materialen nodig.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Review- getallenlijn en raad het getalDe getallenlijn
Het materiaal bestaat uit een overzichtelijke getallenlijn tot 20 met duidelijke vijfstructuur en handige cijferclips. Op de ene zijde alle getallen van 0 tot en met 20. Op de andere zijde een lege getallenlijn met enkel de 0. Met behulp van de cijferclips kunnen de andere getallen aangegeven worden. Met dit materiaal leren de kinderen cijfers ordenen tot tot 20, de plaats van getallen in de telrij en doortellen en terugtellen. Er zijn verschillende activiteiten mogelijk.

Op volgorde staan
Zet de getallenlijn zichtbaar neer en geef elk kind een getalclip. Kunnen ze op de goede volgorde gaan staan? Controleer aan de hand van de cijfers of het klopt. Maak het moeilijker door de getallenlijn te verbergen of door de kinderen niet te laten overleggen.

Doortellen
Plaats een cijferclip. Wie kan vanaf dit getal verder tellen? En terugtellen? Wijs streepjes aan op de lege getallenlijn. Wie weet welk getal daar hoort? Wie kan de juiste cijferclip ophangen?

Nadat de kinderen door hebben hoe het materiaal werkt kun je ze het ook in tweetallen laten uitvoeren. Nadat ze alle cijferclips op de lijntjes hebben geplaatst controleren ze hun werk door het materiaal om te draaien.

Review- getallenlijn en raad het getalRaad het getal
Dit is ontzettend mooi materiaal waarmee kinderen buurgetallen en bijna-buren kunnen oefenen. Met behulp van de afdekkaarten en de 16 opdrachtkaarten kunnen veel verschillende oefeningen worden gedaan. Kinderen geven de ontbrekende getallen aan met behulp van de cijferclips. Met dit materiaal leren de kinderen de telrij tot 20, de plaats van getallen in de telrij, buurgetallen en doortellen en terugtellen.

De opdrachtkaarten zijn verdeeld in drie niveaus: makkelijk, normaal en moeilijk. Met het materiaal kunnen de kinderen zelfstandig oefenen. Ze pakken een opdrachtkaart en plaatsen de goede cijferclip over het vraagteken. Daarna draaien ze de kaart om voor controle. Ze kunnen daarnaast opdrachten voor zichzelf of een ander maken door met de afdekkaarten getallen af te dekken.

DSC_2445

DSC_2434

Review- getallenlijn en raad het getalWie wint de meeste afdekkaarten?
Je kunt er ook een spelelement in brengen. Leg het materiaal op tafel en pak 5 afdekkaarten. Dek willekeurig een aantal getallen af met deze afdekkaarten. Om de beurt mogen de spelers een cijferclip uit het bakje halen en op de goede plek op de getallenlijn plaatsen. Hoort de cijferclip op de plek van een afdekkaart dan wisselt hij deze om met de afdekkaart en mag hij hem houden. Wie heeft de meeste afdekkaarten verzameld als de cijferclips op zijn?

Het materiaal biedt allerlei kansen om de getallenlijn en de buurgetallen spelenderwijs te ontdekken. Echt een aanrader dus!

De getallenlijn en het spel ‘Raad het getal’ zijn te koop bij Heutink. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie