Je bekijkt nu Review: Zoek het woord

Review: Zoek het woord

Heutink heeft ontzettend leuke taalspellen in het assortiment, die ook nog in groep 3 goed in te zetten zijn. Al eerder deelde ik mijn ervaringen met Lettertje tik. Vandaag wil ik jullie meer vertellen over ‘Zoek het woord’. Dit is een spel met erg veel mogelijkheden voor de beginnende lezer. Kinderen kunnen spelen met woorden en letters.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Zoek het woord
Met het materiaal kunnen de kinderen experimenteren met losse letters, woordjes en de daarbij behorende beeldkaartjes. De jongsten kunnen woordjes naleggen m.b.v. de beeldkaartjes inclusief woord. Oudere kleuters kunnen zelfstandig woordjes leggen bij de beeldkaartjes zonder woordjes. Daarnaast zijn de losse letters en woordkaartjes in te zetten voor talloze letter- en woordactiviteiten, denk aan lotto of memorie.

Het materiaal bestaat uit 40 beeldkaartjes (alleen een afbeelding), 40 woordbeeldkaartjes (afbeelding met bijpassend woord), 40 losse woordkaartjes en 115 losse letterkaartjes.

522051

Opbouw van het spel
Je kunt het materiaal afhankelijk van de leeftijd op verschillende manieren gebruiken. Ik heb de kinderen eerst zelf kennis laten maken met het materiaal. Ze begonnen hierop zelf al te experimenteren met de kaartjes en letters. Sommige kinderen gebruiken nog de woordkaartjes, maar anderen vonden het veel leuker om gelijk al de letters te gebruiken. Je kunt het materiaal ook bewust in een bepaalde volgorde aanbieden.

Laat de kinderen eerst kennismaken met het materiaal door de beeldkaartjes te introduceren. Je kunt ze de opdracht geven om hetzelfde woordbeeldkaartje bij het beeldkaartje te laten zoeken. Wanneer de kinderen dit goed beheersen dan kunnen ze proberen om het woordkaartje te koppelen aan het woordbeeldkaartje met het woord. Vervolgens zoeken ze de woordkaartjes bij het beeldkaartje. Ten slotte kunnen de losse letterkaartjes gezocht worden om het woordkaartje na te leggen.

Leerdoelen
Tijdens het spelen met het materiaal werken de kinderen aan verschillende leerdoelen:

  • Ontwikkelen van de auditieve en visuele waarneming: relatie tussen gesproken en geschreven taal.
  • Ontwikkelen van het fonemisch bewustzijn: zinnen zijn opgebouwd uit woorden, woorden bestaan uit klanken en klanken worden weergegeven met tekens.

Review: Zoek het woord

Ik ben enthousiast
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met het spelmateriaal te bedenken. Wat een bijkomend voordeel is, is dat het voor een brede doelgroep interessant materiaal is. Het is zowel geschikt voor de leerling die begint met het oefenen van de letters als voor de leerling die al leest op M3 AVI niveau.

Het spel ‘Zoek het woord‘ is te koop bij Heutink en naar mijn mening echt een aanvulling in een groep 2 en 3.

Tip: het materiaal is uit te breiden met een speciale stempelset. Kinderen stempelen de afbeeldingen met daarbij de passende woordjes.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie