Je bekijkt nu Review: tiptoi stift + Eerste letters

Review: tiptoi stift + Eerste letters

Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan kleuterleerkracht zijn, is het zelf bedenken van mijn activiteiten binnen een thema. Daar horen ook de activiteiten bij voor in de kleine kring. Je kent vast allemaal wel dat je soms even geen inspiratie hebt of wel weer eens nieuwe boost kan gebruiken voor zo’n activiteit. Via Ravensburger kreeg ik twee producten van tiptoi binnen en dat is nou precies zo’n boost die ik wel even kon gebruiken. Ik vertel je er graag meer over.

Tiptoi
Tiptoi is een interactief leersysteem wat ontwikkelt is door Ravensburger. Het concept bestaat uit een zogeheten stift en een boek die  je los van elkaar aanschaft. Er zijn enkele pakketten waarbij je de stift en het boek samen krijgt. De stift is de basis, zonder stift heb je niks aan de boeken.

Door de stift aan je computer te koppelen, wordt de tiptoi manager gedownload. Hierop staat alle software van de bestaande boeken. Je download het bestand wat je nodig hebt op de stift en dan kun je met het boek zelf aan de slag gaan. De stift vertelt je wat je moet doen, hoe de spellen werken en of je het juiste antwoord geeft.

Je kunt de kinderen met diverse thema’s laten oefenen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Zo zijn er boeken over muziek, getallen, ridders, de boerderij, Europa of Engels. In elk boek worden er op elke bladzijde weer andere spellen, weetjes en opdrachten aangeboden.  Dit gebeurt aan de hand van vier rubrieken:

  • Ontdekken. De kinderen maken kennis met het thema van het boek en leren zo de personages en de voorwerpen kennen.
  • Weten. Hierbij wordt dieper op het thema ingegaan.
  • Vertellen. Er wordt een verhaal vertelt aan de hand van de personages op de bladzijde.
  • Spelen. De kinderen hebben de keuze uit 2 of 3 spellen op een bladzijde.

Of de kinderen een spellenboek hebben of echt meer een leerboek; ze zijn hoe dan ook bezig met kritisch luisteren. De stift vertelt ze alles. Daarnaast wordt er ook een beroep gedaan op hun visuele vaardigheden. Alle antwoorden staan op de bladzijden en moeten worden aangetipt.

Eerste letters
Het boek ‘Eerste letters‘ dat ik heb ontvangen is geschikt voor de leeftijd van 4-6 jaar. Zodra je je op de eerste bladzijde hebt aangemeld, kun je op de juf tippen die je uitlegt hoe het boek in zijn werk gaat. Elke bladzijde heeft rechts onderin een rij symbolen waarmee je kunt bepalen wat je wil doen. Zo heb je het stopsymbool als je de uitleg niet meer wilt horen en het herhalingssymbool als je nog een keer wilt horen wat de stift zei.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

Review: tiptoi stift + Eerste lettersReview: tiptoi stift + Eerste lettersJe kunt op alle voorwerpen en mensen tippen, je krijgt dan uitleg over het voorwerp of de mensen stellen zich aan je voor. Het tweede symbool zijn de letters ABC. Hiermee kun je uit twee of drie spellen kiezen over de letters die op die bladzijde centraal staan. Je kunt bijvoorbeeld woorden zoeken die gevraagd worden. Zodra je het goede plaatje aanklikt, herhaalt de stift het woord met daarbij beginletter. Het derde symbool is een dobbelsteen, waarbij je weer uit twee of drie spellen kunt kiezen. Bijvoorbeeld: geluiden raden.

Elke bladzijde heeft zo zijn eigen geschreven verhaaltje en zijn eigen drie letters die centraal staan in de ABC spellen. Verder kun je op de ene bladzijde rijmen terwijl je op de andere bladzijde lettergrepen moet tellen.

In de klas
Zoals je gemerkt zult hebben is tiptoi erg divers. Als je eenmaal de stift hebt aangeschaft heb je ontzettend veel keuze in het gebruik hiervan. Wat ik sterk vind is dat er een veelzijdigheid aan activiteiten zit in één boek. Elke bladzijde heeft een bepaalde basis, maar ook een enorme variëteit aan spellen en opdrachten. Voor mij als leerkracht genoeg keuze in wat ik mijn kinderen wil laten oefenen. In het begin vergt het wel een goede concentratie en luisterhouding, omdat er wel wat uitleg bij komt kijken. Je kunt er voor kiezen om dit ook zelf uit te leggen, zodat ze sneller met de spellen aan de slag kunnen.

De kinderen in mijn klas hebben het idee dat ze op een tablet zitten, maar het fijne hiervan vind ik dat het leerzaam materiaal is zonder dat kinderen achter een scherm zitten. Ze hebben een boek op hun tafel en zijn druk bezig met kritisch luisteren, kijken en samenwerken.
Het geluid komt uit de stift zelf. In een klas met spelende kinderen valt dat in het niet ook al staat hij op zijn hardst. Je kunt er een koptelefoon op aansluiten of de kinderen dit op een rustig plekje laten doen. Tiptoi heeft ook koptelefoons in de verkoop.

De spellen die worden aangeboden verschillen in niveau. De echte taalspellen vond ik nog wel pittig voor groep 1, maar zij beleven alsnog veel plezier aan het verhaal eromheen, het liedje en de wat makkelijkere spellen. Kortom: een gevarieerd, kindvriendelijk en leerzaam product, dat mij erg nieuwsgierig maakt naar de andere boeken en spellen.

Heb ik jou ook nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over Tiptoi? Bekijk dan onderstaand filmpje of ga naar de website van Ravensburger.

Tiptoi stift + Eerste letters
Uitgever: Ravensburger
Prijs stift: €36,99
Prijs Eerste boek: €19,95

Klik hier voor meer informatie of om het product te bestellen.

 

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie