Je bekijkt nu Review: Tiptoi stift & spel

Review: Tiptoi stift & spel

Van Ravensburger kreeg ik twee spellen van Tiptoi, die we met groepjes kinderen spelen. Het spel Het Klokje rond gebruiken we tijdens de rekenlessen over klokkijken. En het spel De Engelse Detective gebruiken we om wat extra uitdaging te bieden. Benieuwd hoe we dat gedaan hebben? Nieuwsgierig of dat ook voor jouw groep iets is? Lees dan gauw verder!

Tiptoi
Tiptoi is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Wanneer een kind met een speciale stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek. Met deze speciale stift kunnen verschillende spellen gespeeld worden. De spellen kun je alleen spelen met de Tiptoi Stift. Er zijn spellen waar de Stift al bij zit, zoals De Engelse detective. Dat heet een Starter Set. Door de Stift aan je computer te koppelen, wordt de Tiptoi Manager gedownload. Hierop staat alle software van de spellen (gratis). Je download het bestand wat je nodig hebt op de Stift en dan kun je met het spel zelf aan de slag gaan. De Stift vertelt je wat je moet doen, hoe de spellen werken en of je het juiste antwoord geeft.

Spel: Het Klokje rond
De bedoeling van dit spel is dat kinderen gevoel voor tijd ontwikkelen en leren klokkijken. Daarvoor zit er in de doos een klok die aan twee zijden te gebruiken is. Daarmee kan het spel op twee verschillende manieren gespeeld worden. Het spel kan alleen of met meerdere kinderen gespeeld worden. Naast de klok zijn er ook 24 kaarten met daarop gebeurtenissen, zoals voetballen, opruimen, ontbijten en naar bed gaan.

Spel 1
Het ene spel gaat over gebeurtenissen op een bepaald tijdstip. Dat tijdstip krijg je per twee of meer kaarten eerst te horen. Vervolgens zoek je met behulp van de Tiptoi Stift op de klok de tijd op. Daarna bedenk je welke kaart bij die tijd hoort. Een hele leuke oefening voor kinderen die het klokkijken  al met kwartieren en minuten aan het leren zijn. De kinderen in onze klas die al goed kunnen klokkijken zijn er enthousiast mee aan de slag gegaan. Ze vonden het super leuk wanneer de Stift hen ‘vertelde’ dat ze de juiste kaart hadden gekozen. Zeker leuk voor in de klas dus!

Review: Tiptoi Stift en spellen
Spel 2
Het andere spel gaat over gebeurtenissen die op een bepaald deel van de dag plaats vinden. Met behulp van de Tiptoi Stift zet je de juiste tijd op de klok. Je hebt zes kaarten voor je liggen. Welke kaart past bij de tijd die op de klok staat? Een hele leuke oefening voor kinderen die het klokkijken met hele en halve uren en kwartieren aan het leren zijn. Er zit wel een maar aan vast … Want toen de kinderen in de klas het speelden gaf de Tiptoi Stift vaak aan dat ze het fout hadden. Zo moesten de kinderen de klok op 14:00 uur zetten. En daarna de juiste kaart kiezen. Ze kozen voor Anna en Paul in het zwembad. Dat zou immers best op die tijd kunnen. Maar dat was niet juist, ze zwommen ‘s avonds ‘zei’ de Stift.

In een volgend spel zwommen Anna en Paul weer op een ander tijdstip. Maar de kinderen krijgen die tijden niet bij de kaart te horen en hopen dus dat ze de juiste kaart aan tippen. Dat is frustrerend. En het schiet het doel (gevoel voor tijd ontwikkelen) van het spel voorbij. Anna en Paul zouden gerust ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds in het zwembad kunnen zijn. Daarnaast wordt er in de handleiding en door de Stift lastige termen gebruikt om een dagdeel aan te duiden. Denk aan: voormiddag en namiddag. Dit spel is hierdoor niet geschikt voor in de klas.

Klik hier om het spel ‘Klokje rond’ te bestellen.

Spel: De Engelse Detective
De bedoeling van dit spel is dat kinderen spelenderwijs met Engels bezig zijn en hun Engelse woordenschat vergroten. Het spel kan gespeeld worden met 1-4 spelers en wordt geleid door de Tiptoi stift. De gekke professor Mad brengt de stad in rep en roer en alleen de kinderen kunnen hem stoppen. Als detectives moeten ze de saboteur in de tv studio vinden. De juiste draad  van de lachgas bom doorknippen en nog veel meer! Het spel wordt gespeeld met een spelbord waarop de stad staat afgebeeld. De kinderen mogen met hun speelfiguur over het bord ‘lopen’. De professor duikt op acht  verschillende plaatsen op. Daar ‘lopen’ de kinderen heen, om vervolgens een opdracht te doen. De uitleg is steeds in het Nederlands, de opdracht in het Engels. Wanneer de opdracht goed is gedaan verdienen ze een munt. Is het niet gelukt? Dan gaat de munt naar professor Mad. Wie heeft er aan het einde van het spel de meeste munten?

Klik hier voor een filmpje met toelichting.

Review: Tiptoi Stift en spellen

Er komen verschillende Engelse woorden aan bod. Het gaat over: cijfers, dieren, kleuren, kleding, instrumenten, speelgoed, voorwerpen in huis, eten. Voor de kinderen die nog niet veel Engels kennen is dat eerst nog lastig. Maar wanneer het spel regelmatig gespeeld wordt, hebben ze deze Engelse woorden zo geleerd!

In onze klas is een groepje kinderen met dit spel bezig omdat ze wat meer uitdaging nodig hebben. De eerste keer hebben we het spel uitgelegd en samen gespeeld. Daarna konden ze het zelfstandig spelen. Nu spelen ze het elke week een keer en ontdekken zo steeds meer Engelse woorden. Ze hebben er samen veel plezier in en zijn heel betrokken! Ze willen natuurlijk ook graag winnen van de professor!

Dit spel is een aanrader om in te zetten voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben. Maar ook voor kinderen die Engels leren en hier spelenderwijs mee willen oefenen.

Klik hier om het spel ‘De Engelse detective’ te bestellen.

Tip
Ravensburger heeft niet alleen spellen voor de Tiptoi Stift ontwikkelt. Maar ook hele leuke, interactieve boeken. Voor meer informatie daarover lees je de review van Hanneke.

Tiptoi:  stift & spellen
Uitgever: Ravensburger

Stift: €33,96
Het Klokje rond: €19,99
De Engelse detective: €19,99
De Engelse detective (starterset): €38,24

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Geef een reactie