Je bekijkt nu Spel: Captains of the golden Age

Spel: Captains of the golden Age

Ben je een bovenbouwleerkracht en werk je rondom de Gouden eeuw? Dan mag het spel ‘Captains of the golden Age‘ van Amsterdamse bodem eigenlijk niet ontbreken. Dit spel is geschikt voor 2-4 personen en de kinderen kunnen zich er uren mee vermaken. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Golden Age Games.

Captains of the golden Age
In Smokkelaarsbaai liggen vier felgekleurde schepen, van verschillende maten en soorten, voor anker. Hun zeilen zijn gestreken en de bemanning rust, terwijl de schepen zacht heen en weer deinen. Rond een tafel in het midden van de herberg zitten drie mannen en een vrouw. Het zijn de kapiteins van de schepen.

Plotseling rent een kleine jongen naar binnen, met in zijn handen een verzegelde brief voor de herbergier. Nadat de herbergier de brief heeft gelezen loop hij naar de vier kapiteins toe. “Vrienden, mijn contact uit de Republiek laat me weten dat de prijs van peper nu hoger is geworden dan de prijs van goud”. Langzaam en voorzichtig gaat de kapiteins van tafel, maar zodra hun hebzucht de overhand krijgt beginnen ze naar hun schepen te rennen.

Spel: Captains of the golden Age

Spel: Captains of the golden Age

Spel: Captains of the golden AgeHet spel
Alle deelnemers kruipen in de huid van een kapitein. Gedurende het spel varen de spelers naar delen van Europa en Azië in de 17e eeuw. De winnaar is degene die als eerste vier aandelen van de machtige Handelscompagnie bezit. Maar tijdens de reis kan er natuurlijk van alles gebeuren; denk aan oorlogen met andere schepen of piraten die spullen kapen.

Aandelen kunnen de kinderen kopen met peper.Maar om peper te krijgen moeten ze eerst handelen in de andere grondstoffen; Doek, Hout, Koper en Rum. Alles in het spel draait om tactiek; wie neemt de beste beslissingen en heeft als eerste de vier aandelen?

In de klas
Het klinkt als een heel spannend spel en dit is het ook! Nadat ik zelf de regels goed onder de knie had heb ik het spel gespeeld met vier groep 7/8 leerlingen. Na ongeveer 10 minuten uitleg zijn we van start gegaan. Hoe langer we het speelden, hoe beter ze het spel begrepen.

Na ongeveer drie kwartier konden de kinderen er zelfstandig mee aan de slag. Uiteindelijk zijn ze er zo’n anderhalf uur mee zoet geweest en eigenlijk wilden ze er nog lang niet mee stoppen.

Deze kinderen kunnen de regels weer prima vertellen aan hun klasgenoten. Alleen het introduceren aan het eerste groepje kost dus wat tijd van een volwassene. Wanneer je het spel doorhebt spreken de regels voor zich en hoef je niet steeds meer in de handleiding te kijken.

Spel: Captains of the golden Age

Spel: Captains of the golden AgeSpel: Captains of the golden Age

Wat leren de kinderen ervan
De jongens waren ontzettend enthousiast en gaven aan het spel ook thuis graag te willen hebben. Het is een spel waarbij je leert om tactisch te spelen. Wat is een goede beslissing? Hoe kan ik invloed uitoefenen op mijn tegenstander? Wanneer is het handig om aan te vallen?

Doordat je alle keuzes zelf maakt is er in het spel geen sprake van geluk of kans. Als speler heb je dus zelf de teugels in handen en dit maakt het best spannend. Zowel voor jezelf als voor de tegenstander. De beste zal uiteindelijk ook echt gaan winnen. De kinderen leren hierdoor goed omgaan met winnen en verlies.

Het spel is in het thema rondom de VOC en Gouden eeuw, maar de kinderen leren hier verder niet over. Wel komt de beleving in het spel naar voren en hier kan je ook met de kinderen over doorpraten.

  • Hoe zou het geweest zijn om kapitein te zijn op een VOC-schip?
  • Hoe zou jij je voelen als je zou worden aangevallen door piraten?
  • Hoe zou het leven zijn geweest op een schip?
  • Waarom was peper meer waard dan goud?
  • De 17 aandelen representeren de Heeren 17: het bestuur van de VOC. Hoe zat dit precies?
  • Waar komen de kleuren van de schepen vandaan? (Geel is een spaans Galjoen, blauw een Chinese Junker, groen een Nederlands Fluitschip en rood een Engels Fregat)

Het spel is dus vooral een mooie aanvulling en verrijking op de lessen. Ik zou het vooral aanraden als je werkt in projecten of thema’s. Het spel is echt geschikt voor een vrijdagmiddag, want de kinderen zijn er zo een uur mee bezig.

Enthousiast geworden?
De eerste 1000 spellen zijn extreem snel verkocht. Op dit moment is er een speciale kerstdeal. Niet alleen krijg je tot 31 december 2017 de uitbreiding ‘Captains & Characters’ er gratis bij. Ook is het spel prijs verlaagd van €49,95 naar €39,95.

Je kunt het spel bij Bol.com bestellen. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie