Je bekijkt nu Letters leren met het spel Alpha catch

Letters leren met het spel Alpha catch

Als leerkracht van groep 3 ben je altijd op zoek naar nog leukere manieren om de letters te oefenen. Ik heb in mijn klas al veel materiaal staan, maar sinds kort hebben we iets nieuws. Met het spel Alpha Catch leer je de letters tijdens het bewegen. In de blog vertel ik je er graag meer over.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Educratief. 

Alpha Catch
Je kent vast wel het vangspelletje waarbij de kinderen een balletje met een handschoen moeten vangen. Alpha Catch werkt op dezelfde manier, maar dan staat op elk gekleurd balletje een letter. Het is dan ook een leuke, fysieke manier om de letters en gelijk de motorische vaardigheden te oefenen.

Je gooit de bal en de ander vangt het op met de kleverige handschoen. Het kind kan twee handschoenen aandoen, maar een enkele is ook voldoende. De balletjes kleven namelijk erg snel en goed aan de handschoen.

Door het fysieke aspect vinden de kinderen het ontzettend leuk om het materiaal te gebruiken. Uiteraard is je hoofddoel het oefenen van de letters en niet zozeer het vangen en gooien. Toch maakt het mogen bewegen het materiaal zo aantrekkelijk.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

Letters leren met het spel Alpha catchLetters leren met het spel Alpha catch

Spelsuggesties:
Met Alpha Catch kan je allerlei leuke spelletjes bedenken. Doordat er zowel een kleine als een hoofdletter opstaat is het dubbel zo leerzaam. Ook voor groep 4 kinderen kan je het materiaal goed inzetten.

 • Welke letter staat erop?
 • Welk geluid maakt de klank?
 • Noem een woord dat begint met de letter.
 • Noem een woord dat eindigt met de letter.
 • Noem een woord dat de letter ongeveer in het midden heeft.
 • Vang drie balletjes; welk woord kan je ermee maken?

Voor groep 4: 

 • Bedenk een zelfstandig naamwoord, werkwoord of bijvoeglijk naamwoord met de letter.
 • Vang drie balletjes; leg ze op volgorde van het alfabet.

Alpha catch bevat: 4 handschoenen en 26 zachte, zelfklevende ballen met hoofdletters en kleine letters.

Meer informatie
Alpha Catch komt van de website Educratief en kost € 39,95. Op deze website kun je terecht voor educatieve en therapeutische producten die gericht zijn op kinderen met een autistische (of aanverwante) stoornis en ontwikkelingsstoornissen.

De website is opgericht door Marijke de Bruijn en ze heeft in haar eigen gezin ervaring opgedaan met al het speelgoed. Haar jongste zoon heeft ASS en voor zijn ontwikkeling en zijn therapie (o.a. ABA) zijn ze al vanaf zijn peutertijd op zoek naar hulpmiddelen en specifiek speelgoed.

Klik hier voor meer informatie of om Alpha Catch te bestellen.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Marlon ten Braak

  Het is een leuk spel, in te zetten op veel manieren.
  Alleen zijn de handschoenen zo ontzettend klein, de opening dan, dan dat zelfs mijn groep 3 leerling in de RT er niet in kan. Ik moet de handschoenen echt open knippen.
  Best wel duur voor wat je ervoor krijgt.
  Jammer genoeg ook geen dubbele ballen om de lange klanken te oefenen.

Geef een reactie