Je bekijkt nu Timmie Timecoach: waarom ik niet meer zonder kan

Timmie Timecoach: waarom ik niet meer zonder kan

Ik ben ontzettend fan van timetimers en zou ook echt niet meer zonder kunnen. In mijn klas heb ik de kleine en grote versie van de Timmie Timecoach. Het is een ontzettend handig hulpmiddel tijdens het zelfstandig werken en kringactiviteiten. In dit bericht deel ik graag mijn ervaringen.

Het instellen van de Timecoach
De Timmie Timecoach is anders dan een ‘reguliere’ timetimer, want de Timecoach maakt gebruik van kleuren en heeft gekleurde tabs op de bovenkant. Vooral voor visueel ingestelde leerlingen heeft dit een enorme meerwaarde. Wanneer je de Timecoach gebruikt stel je met de witte schijf de tijd in. Deze tikt dan net zo lang terug tot de tijd om is.  Door naar de kleuren te kijken krijgen de kinderen een nog beter beeld hoeveel tijd ze nog hebben.

Groen = veilige tijd
Geel = de tijd begint te dringen
Oranje = nu opschieten
Rood = alarmfase! Nog maar weinig tijd. De laatste paar minuten gaat er ook nog een fel rood lampje branden.

tijd

Gekleurde tabs
Aan de bovenkant van de Timecoach zitten drie gekleurde tabs: groen, geel en rood. Deze kun je op verschillende manieren inzetten.

Manier 1: Als elke leerling een Timecoach heeft kun je dit als hulpmiddel inzetten tijdens het zelfstandig werken. Door een bepaalde kleur tab omhoog te doen, geven de kinderen op dat moment iets aan.
Groen = een andere leerling mag mij iets vragen
Geel = ik heb een vraag voor de juf
Rood = ik wil niet gestoord worden

Manier 2: Bij de kleuters gebruik ik tijdens het spelen/werken ook de tabs.
Groen = je mag de juf iets vragen
Rood = de juf wil niet gestoord worden

Manier 3: De kleine timecoach gebruik ik voor individuele leerlingen. Met een leerling oefen ik bijvoorbeeld het ‘vinger opsteken’ in de kring. Ik zet de timetimer neer op 15 minuten en de drie tabs doe ik omhoog. Bij de eerste keer praten gaat de groene tab omlaag, bij de tweede keer de gele en dan staat alleen nog de rode tab omhoog. De leerling heeft dan twee waarschuwingen gekregen en krijgt geen sticker voor de beloningskaart.

De pijl
In de rand van de Timecoach zit een pijl. Deze kan gebruikt worden om de ingestelde tijd aan te geven. Maar kan ook gebruikt worden om een tijdsverdeling tussen ‘zelf oplossen’ en ‘hulp vragen’ in te stellen. Over 10 minuten mag je de juf om hulp vragen.

Vijf redenen waarom ik niet meer zonder de Timmie Timecoach kan
– De kinderen krijgen inzicht in tijd. Hoelang duurt een half uur?
– De kinderen leren te plannen en zijn zelf verantwoordelijk. Kan ik nog een puzzel uit de kast pakken?
– De kinderen weten waar ze aan toe zijn en hoe lang ze voor een taak de tijd hebben.
– De kinderen kunnen aangeven of ze willen samenwerken of zelfstandig werken.
– De kinderen leren omgaan met uitgestelde aandacht en het niet mogen storen van de juf.

Bestellen
Op de website www.timmietimecoach.com of www.specials4schools.com kun je twee verschillende versies bestellen. De klassikale uitvoering is 25 cm hoog en de groeps/individuele uitvoering 12 cm. Op dezelfde website kun je ook gratis activiteitenkaarten downloaden om de Timecoach op een effectieve manier in te zetten.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Linda

    Wat een te gekke time timer. Die zou ik heel graag winnen. Ik doe mee!

Geef een reactie