Je bekijkt nu Review: wat is de achternaam van God?

Review: wat is de achternaam van God?

Van uitgeverij Kok kwam het boek ‘Wat is de achternaam van God?‘ binnen. Deze pakkende titel zorgde ervoor dat ik gelijk in het boek ging bladeren om te kijken welk antwoord op deze vraag wordt gegeven. En al bladerend kom ik andere prikkelende vragen tegen, die me erg nieuwsgierig maken naar het antwoord.

De inhoud
Op één van de eerste bladzijdes word je als lezer begroet op de manier van verschillende godsdiensten. Het boek is gericht op de jonge lezer van 8-12 jaar en ze worden daarin persoonlijk aangesproken.

Er zijn 5 hoofdthema’s binnen dit boek, die elk weer hun subthema hebben, met daarbij passende vragen.

  1. Eén wereld en vele religies
    Dit hoofdstuk start met de vragen waarom religie bestaat, wie het heeft uitgevonden en of iedereen gelooft. Vervolgens worden er wat algemene vragen beantwoord waarin duidelijk wordt wat een sekte, een goeroe en een heilige oorlog is.
  2. God en de wereldziel
    Hoe is het universum ontstaan? Hoe ziet God eruit en hoe oud is Hij eigenlijk? Met deze vragen start het tweede hoofdstuk. Daarna wordt er dieper ingegaan op zonde, wat karma is en waarom het kwaad eigenlijk bestaat. Tot slot wordt er uitleg gegeven waarom koeien heilig zijn voor hindoes en waarom boeddha zo dik is en of hij eigenlijk wel een god is.
  3. Geloof en het dagelijks leven
    In dit hoofdstuk gaat het eerste gedeelte vooral over bidden. Word je daar eigenlijk niet heel moe van? En wat is het verschil tussen bidden en mediteren? Vervolgens wordt de doop en besnijdenis besproken en vindt iemand het fijn om te weten of je voor je belijdenis kunt zakken.
    In het tweede gedeelte van dit hoofdstuk komen er uiteenlopende vragen aan bod die te maken hebben met het praktische van elke dag. Van de invulling van een rustdag, tot kleding tot de vraag wat er gebeurt als een jood een gummibeertje opeet.
  4. Bijzondere plaatsen en mensen
    Logischerwijs worden in dit hoofdstuk vragen gesteld over de diverse gebouwen van samenkomst binnen de verschillende godsdiensten. Daarnaast worden ook de leiders besproken.
  5. Met de dood is niet alles voorbij
    De bekende waarom-vraag komt voorbij, maar ook de verrassende vraag ‘hoe heet is het eigenlijk in de hel?’. Het boek eindigt met de vraag ‘hoe lang eeuwig nu eigenlijk echt duurt’.

wat is de achternaam van God?wat is de achternaam van God?wat is de achternaam van God?

De illustraties
Ik vind het boek er erg aantrekkelijk uitzien. Het boek is geschreven voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar en dat zie je ook terug in het boek. Tussen alle vragen door zie je een diversiteit aan kinderen die de vraag uitbeelden of ondersteunen. Hierdoor zal het de lezers erg aanspreken. Daarnaast straalt het een stuk vrolijkheid en toegankelijkheid uit. Ook vind ik dat het iets positiefs geeft aan de soms toch wel lastig te beantwoorden vragen. Het houdt het luchtig en dat is ook terug te vinden in de antwoorden, waarin geen waardeoordeel wordt gegeven over bepaalde gewoontes of gebruiken.

In de klas
Doordat het vragen zijn die gesteld zijn door kinderen van dezelfde leeftijdsgroep en ze ook op dat niveau worden beantwoord, kan elk kind tussen de 8 en 12 jaar er mee uit de voeten. Het zijn korte en bondige antwoorden, dus heel goed leesbaar. Kinderen hoeven zich niet door lappen tekst heen te worstelen. Wat wel handig was geweest is een wat meer gedetailleerde inhoudsopgave. Er komen heel veel vragen aan bod, maar je moet het hele boek lezen wil je weten welke vragen.

Uiteraard kan dit boek gebruikt worden binnen de godsdienstlessen als het gaat over verschillende religies. Als leerkracht kun je hier ook ondersteuning aan hebben.
Dit boek kan je ook gebruiken als opstapje voor een groter project. Laat de kinderen een vraag kiezen die ze zelf ook hebben of interessant vinden. Doordat het boek geen hele lange uitleg geeft (wat soms ook niet per se nodig is), kun je de kinderen de opdracht geven de vraag of het onderwerp verder uit te diepen.

Wat is de achternaam van God?
Schrijver: Jan van Holleben, Jane Baer-Krause
Illustraties: Jan van Holleben
Uitgever: Kok
Prijs: €19,99

Klik hier om het boek te bestellen.

wat is de achternaam van God?

 

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie