Je bekijkt nu Review: De tuin en het kruis

Review: De tuin en het kruis

Langzaam leven we toe naar Pasen. Wij hebben het ene jaar een viering in de kerk en het andere jaar een viering in de klas. Dit jaar hebben we het Paasfeest in de klas en we zijn al aan het bedenken hoe het we het dit jaar willen vormgeven. Ik zit te denken om het prachtige prentenboek ‘De tuin en het kruis‘ te gebruiken. In deze blog wil ik je graag meer over dit boek vertellen.

De tuin en het kruis
Het verhaal in dit boek bevat het hele bijbelverhaal samen in een notendop. De eerste bladzijden gaan over hoe God zijn prachtige wereld maakte en hoe mensen het vernielden. Er wordt over de zonde gesproken en wat de gevolgen voor de mensen waren. Wat ik mooi vind is dat daarna ook over de tempel wordt gesproken. Waarom God deze liet bouwen, wat de functie was en wat de betekenis van het tempelgordijn was.

Daarna volgt de geboorte van Jezus en de kruisiging. Het wordt niet echt als een verhaal verteld maar meer als een uitleg. “Jezus had een plan. Het was altijd al zijn bedoeling geweest om aan het kruis te sterven. Wat een raar plan! Waarom zou de Zoon van God van plan zijn te sterven?” De kinderen worden zo aangesproken en worden getriggerd om hier over na te denken. Na de dood wordt er weer een koppeling gemaakt met het gordijn uit de tempel. Vervolgens komt de opstanding en de verschijning aan de discipelen aan bod. Het boek sluit af met de uitnodiging van Jezus om bij God te komen wonen en er wordt gefantaseerd hoe het in de hemel zou kunnen gaan.

Er is gekozen voor een wat wiebelig lettertype, persoonlijk vind ik dit prima. Maar wanneer kinderen het verhaal zelf zullen lezen kan het wat onrustig ogen.

De illustraties
De illustraties zijn gemaakt door Catalina Echeverri. Ze heeft duidelijk een eigen stijl en is hierdoor makkelijk te herkennen. Wat ik mooi vind is dat er echt betekenis aan de kleuren is gegeven. In de tuin oogt alles heel kleurrijk en vrolijk, maar bij de tekst over de zondeval wordt er gebruik gemaakt van grauwe tinten. Het tempelgordijn krijgt een prachtige rode kleur en de tempel is helemaal goud.

Voor de illustratie bij de kruisiging zijn verschillende zwarttinten gebruikt, het lijkt wel op een houtskooltekening. Er worden weinig details getoond, dus geen enge plaatjes. Na de kruisiging wordt er weer meer kleur gebruikt. En de nieuwe aarde is weer prachtig kleurrijk. Het evangelie begint en eindigt met de tuin, vandaar de titel ‘De tuin en het kruis’.

Review: De tuin en het kruis

In de klas
Ik vind het enorm sterk dat het hele evangelie aan bod komt, dus niet alleen het Paasverhaal. Het beestje wordt ook gewoon bij de naam genoemd. “God noemt dat zonde, zonde maakt dingen kapot. Daarom is er geen plaats voor zonde in de prachtige tuin van God. God zei tegen de mensen: Jullie kunnen niet meer samen met mij in mijn tuin leven en hij stuurde ze eruit.”

Doordat de betekenis van de tempel en de toekomst ‘de nieuwe aarde’ ook aan bod komen vind ik het prentenboek echt geschikt voor de middenbouw. De kinderen hebben dan vaak al kennis gemaakt met het Paasverhaal en kunnen door middel van dit prentenboek nog meer betekenis geven aan de gebeurtenissen. Het zorgt echt voor de verdieping.

Je zou dit boek heel goed kunnen gebruiken bij een Paasviering. Je kunt de platen inscannen en de kinderen het verhaal in stukjes voor laten lezen. Tussendoor kun je diverse liederen zingen. Ik denk dat wij dit als basis gaan gebruiken voor onze viering.

Het prentenboek is wat mij betreft echt een aanrader en absoluut niet duur! Je kunt ook deze kleurplaat nog gebruiken.

De tuin en het kruis
Auteur: Carl Laferton
Uitgeverij: Columbus
Illustraties: Catalina Echeverri
Prijs: €12,50

Klik hier om voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Review: De tuin en het kruis

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Ester Fabrie

    Hallo, het boek is niet meer leverbaar. Zijn er misschien 2e hands exemplaren?

Geef een reactie