Je bekijkt nu Christelijke boeken voor juli

Christelijke boeken voor juli

De afgelopen maand heb ik van de christelijke uitgevers drie verschillende boeken gekregen, die in deze blog worden toegelicht. Hopelijk doe je zo nieuwe inspiratie op voor je eigen groep of voor thuis.

Tellen tot je tolt
Het eerste boek is ‘Tellen tot je tolt’, geschreven door Hanna Holwerda. Het lukt Hanna om je weer te laten verwonderen. Kinderen leren rekenen met onderwerpen en themas uit de Bijbel. Ze kunnen uitrekenen hoe zwaar de wapenuitrusting van Goliath was. Ze kunnen geheime codes kraken. Ze rekenen met Bijbelse lengtematen, geld en de waarde daarvan. Ze tekenen vormen die zichzelf in het klein herhalen ‘fractal’ of bouwen stevige vormen als een piramide of kubus. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Vanaf groep 4 kun je er een heel aantal in je klas doen. In de bovenbouw kunnen ze er zelf mee aan de slag. 

Bijvoorbeeld het bekende verhaal over ‘Jona in Ninevé’. Hoe ver kan iemand in 1 dag lopen? Je had 3 dagen nodig om dwars door de stad Ninevé heen te lopen. Wat zou de omtrek van de stad zijn? Teken een plattegrond van de stad Ninevé. Bedenk verschillende wegen, pleinen en gebouwen. In dit onderdeel rekenen, bedenken en fantaseren de kinderen, ze worden op een andere manier betrokken bij een voor hen al bekend verhaal.

Verder is het een leuk naslagwerk voor jezelf om een godsdienstles eens net iets anders te geven. Het boek is ingedeeld op thema zoals tellen, getallen, rekenen, meten, dimensies, statistiek en coderen. Je kunt het gebruiken bij een godsdienstles maar je kunt er ook zeker een rekenles mee vervangen. 

Wonderlijke wereld
Het tweede boek dat ik wil toelichten is Wonderlijke wereld, geschreven door Hanna Holwerda en geïllustreerd door Leontine Gaasenbeek. Echt een prachtig boek met unieke aansprekende illustraties en een hele mooie omschrijving van de aarde met de dieren die er op leven, ingedeeld in lucht, water en land en dan ook nog naar werelddelen.

Het is echt een mooi boek om voor te lezen bij kleuters en in groep 3, waarschijnlijk kunnen een heel aantal kinderen in groep 3 en groep 4 het boek zelf lezen. Voor kleuters is het leuk om de slimmere kleuter te prikkelen met de moeilijkere/speciale dieren. Wat is er speciaal aan de diepe zee met dieren die daar goed kunnen leven? Wat doen vogels allemaal, wie leeft er op de noordpool en wie op de zuidpool.

Ook een aantal leuke weetjes: als een giraf wil drinken zet hij zijn poten ver uit elkaar, de kiwi heeft wel vleugels maar kan niet vliegen en de reuzenpanda heeft niet 5 maar wel 6 vingers. Eerst verwonder je je over de prachtige aarde en daarna vertelt het boek wie dit allemaal zo mooi gemaakt heeft. 

Doe maar mee bijbel

Doe maar mee Bijbel
Het derde boek is het boek ‘Doe maar mee bijbel’ geschreven door Bob Hartman. Een boek met 50 Bijbelverhalen met geluiden, bewegingen en interactie. Mijn eerste opwelling is om het cadeau te doen bij een geboorte of te geven bij een doop. Of aan iemand uit je omgeving die aan de pabo begint. Vooral omdat je bij iedere zin die je leest of vertelt een gebaar of geluidstip krijgt. En we weten of merken door ervaring dat kinderen meer betrokken zijn als ze mogen bewegen of als er beweging bij is.  

Een voorbeeld uit het verhaal van de Wijzen uit het Oosten die baby Jezus komen bezoeken: ‘Toen ze Jezus hadden gevonden, bogen ze diep (maak een buiging) en gaven Hem cadeautjes’ (steek je armen uit) 

In dit boek zit bij iedere zin een uitroep of gebaar. Ik denk dat je zelf bij een verhaal of het voorlezen van een verhaal ook gebaren maakt, maar nu ben je je er extra van bewust en heb je heel veel nieuwe ideeën. Het zijn korte verhalen van 7 tot 10 regels met opdracht op de ene pagina de andere pagina beslaat 1 afbeelding.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie