Je bekijkt nu Informatieboeken tips voor september

Informatieboeken tips voor september

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik informatieboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Het tweede grote vouwboek

Eindelijk een deel 2 van Het grote vouwboek! Vouwjuf Janet de Vink liet in Het grote vouwboek zien hoe je figuren kunt maken met basisbouwsels zoals de rechte vouw en 16 vierkantjes. Nu is het tijd om verder te vouwen!

In het tweede grote vouwboek komen het dubbele vierkant, de dubbele driehoek, de modelbasis en de fröbelbasis erbij. De volgorde wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad en is gebaseerd op de reeksen van Fröbel.

Maar het vouwen is natuurlijk vooral ook heel leuk! Het boek staat boordevol vrolijke prentenboekfiguren en herkenbare vouwvoorbeelden. Mij vallen gelijk de Bus en buschauffeur Ben op uit de leesmethode van Lijn 3. Maar het bevat ook voorbeelden van sporters, allerlei dieren en vouwvoorbeelden bij de feesten en seizoenen.

Alle vouwvoorbeelden zijn in kleur afgedrukt en dit maakt het heel duidelijk en overzichtelijk. De verschillende stappen die de kinderen moeten doorlopen zijn heel helder uitgelegd. Wat oudere kinderen kunnen hier al heel goed zelfstandig mee aan de slag gaan.

Het grote vouwboek is echt een musthave voor leerkrachten in de onder- en middenbouw. Zeker wanneer je met thema’s en aan de hand van prentenboeken werkt. Kortom voor elk wat wils en echt een boek dat je heel het jaar kunt gebruiken.

Bekijk het boek op bol.com.

Hoe werkt een vliegveld

Een informatieboek over vliegvelden van Lonely Planet Junior: ‘Hoe werkt een vliegveld’ de tekst is van Clive Gifford en de illustraties van James Gulliver Hancock. 

De geschiedenis van het ontstaan van vliegvelden tot naar de toekomst. Hoe werkt alles zoals parkeren en een terminal, waar gaat de bagage langs, hoe ziet een verkeerstoren er uit, een vrachtvliegtuig van binnen. En ook hele leuke weetjes over bagage, bijzondere vliegvelden met op de landingsbaan een treinovergang en meer.

In groep 3 zullen kinderen vooral kijken, maar in groep 4 al veel zelf kunnen lezen. Ik denk dat het ook in groep 5 een leuk boek is om in de stillezen kast te zetten. Lezen, ontdekken en leren. 

Bekijk het boek op bol.com.

Reizigers in het dierenrijk

Bij het thema ‘Reis mee’ denk je misschien al snel aan reizende mensen, maar er zijn natuurlijk ook dieren die reizen. Sommige dieren blijven hun hele leven op dezelfde plek, anderen trekken de hele wereld over. Zo vliegt de Noordse stern elk jaar een rondje om de aarde en zwemt de groene zeeschildpad tot wel 4500 kilometer om haar eitjes te kunnen leggen. 

In het boek Reizigers in het dierenrijk lees je onder andere waarom de mestkever, de Afrikaanse olifant en het rendier op pad gaan. 

De reizigers zijn verdeeld in drie categorieën, namelijk:

  1. de lucht in
  2. naar de zee, de meren en de plassen
  3. over de bergen, door woestijnen, zeeën en oceanen

Bij elke categorie zit een uitklapbare landkaart waarop kinderen de reis van diverse dieren kunnen volgen. De teksten (vanaf groep 5) worden ondersteund met rustige illustraties. De pasteltinten geeft het geheel een retro-achtige uitstraling. 

Bekijk het boek op bol.com.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie