Je bekijkt nu Samen sterk voor onze aarde

Samen sterk voor onze aarde

“Wauw”, dat was wat ik dacht toen ik het boek Samen sterk voor onze aarde doorbladerde. Dit is nou echt een boek dat heel duidelijk, op kleuterniveau uitlegt waarom het zo belangrijk is om voor onze aarde te zorgen. In deze blog vertel ik je graag meer over dit bijzondere boek.

Samen sterk voor onze aarde

Het boek is geschreven door Nicola Davies. Als je haar werk al kent dan weet je dat ze meer van dit soort boeken heeft geschreven. Ze kan op een laagdrempelige manier feiten over de natuur (en alles daaromheen) op kinderen overbrengen. Hierdoor wordt het allemaal niet te zwaar, maar werkt het juist inspirerend.

Door dit boek voor te lezen maken kinderen kennis met thema’s als het ecosysteem, diversiteit, duurzaamheid en het milieu. Het zijn onderwerpen die erg belangrijk zijn om ook met jonge kinderen te bespreken. Dit boek helpt hierbij. Het doel is dan ook om bewustzijn over het belang van de aarde te creëren.

Het verhaal

Nu denk je misschien dat het verhaal dan vast heel serieus en belerend overkomt. Maar dat is absoluut niet zo. Op de illustraties, die overigens werkelijk prachtig zijn, kom je steeds een meisje tegen die een soort reis over de aarde maakt.

Op de eerste bladzijde wordt de vraag ‘Hoeveel verschillende soorten levende dingen zijn er op onze planeet?’ gesteld. Een, twee drie, veel! Vervolgens worden voorbeelden genoemd van grote dieren, maar ook van kleine dingen, zoals paddenstoelen en microben.

Er wordt uitgelegd dat deze levende dingen overal op aarde zijn. In het oerwoud, in de zee, op het land etc. Ze lijken op elkaar of zijn juist heel verschillend. Er zijn miljoenen soorten, en elk jaar worden er nieuwe ontdekt!

Alle levende dingen zijn dus onderdeel van een groot, mooi en ingewikkeld systeem. Dan komen we bij de kern van het boek. Het probleem van mensen die stukjes van dit systeem kapot maken, wordt uitgelegd. Ook de gevolgen hiervan worden benoemd; dieren sterven uit, planten verdwijnen etc.

Ten slotte komen we bij de conclusie; ook de mensen zijn onderdeel van het systeem. Zij moeten en kunnen er voor zorgen dat de aarde zo mooi en ingewikkeld blijft!

Het boek is echt een aanrader als je jonge kinderen (vanaf 3 jaar) met dit onderwerp wil laten kennismaken. Het boek bestaat uit korte teksten die je kunt voorlezen. Maar daarnaast vind je ook wat kleinere woorden of zinnen in het boek. Dit is meer een soort uitleg voor de volwassene. Bijvoorbeeld wat microben zijn of wat de wetenschappelijke namen zijn.

Samen sterk voor onze aarde
Auteur: Nicola Davies
Uitgever: Veltman uitgevers
Prijs: €13,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie