Je bekijkt nu Boekentip: De blauwe planeet

Boekentip: De blauwe planeet

De titel van het boek zegt het al; de aarde is een blauwe planeet. Wist je dat wel 71% bedekt is door oceaan? In de oceaan woont de grootste diversiteit aan leven op aarde en het is het gebied dat we nog het minst hebben ontdekt. In het boek De blauwe planeet ga je mee op reis om meer over deze bijzondere plek te ontdekken.

De blauwe planeet

Misschien heb je weleens gehoord van David Attenborough. Hij laat met zijn documentaires kijkers kennismaken met de rijkdom van de natuur. Op basis van zijn documentaires is o.a. dit prachtige boek uitgegeven.

In het boek kun je allerlei informatie lezen over het leven in de oceaan. Haal diep adem en duik mee in de diepzee… hier bevindt zich meer leven dan waar ook op de aarde. Wist je dat er vissen bestaan die een jaar zonder eten kunnen?

Ze eten bijvoorbeeld van een dode potvis die bijna 800 meter naar de bodem zakt. Zo’n karkas wordt door de zeedieren tot de laatste kruimel verslonden.

Je leest in het boek nog meer bijzondere weetjes. Bijvoorbeeld over de koraalriffen, onderwaterwouden, de bewoners, de superhelden van de zee en nog veel meer!

De pagina’s bestaan uit paginagrote illustraties met daarop kleine stukjes tekst gedrukt. Elke twee pagina’s vertelt weer een nieuw verhaal over de oceaan.

In de klas

Het is een mooi naslagwerk om in de klas te gebruiken. Je kunt het tijdens de natuurlessen gebruiken, maar ook bijvoorbeeld bij een thema rondom de plastic soep. De teksten in het boek vind ik vooral geschikt voor kinderen uit de bovenbouw. Zij kunnen zelf door het boek bladeren en er leuke weetjes uithalen.

Verdeel de kinderen in tweetallen, geef ze een hoofdstuk en laat ze twee weetjes uit het hoofdstuk kiezen. Die mogen ze aan de klas vertellen en opschrijven op blauwe vellen papier die in de klas hangen. Wanneer alle kinderen aan de beurt zijn geweest hebben ze een een hoop nieuwe kennis opgedaan.

In de middenbouw kun je de illustraties laten zien. Ook kun je het als naslagwerk gebruiken om zelf informatie over de oceaan op te zoeken. Dit kun je vervolgens weer met de kinderen delen.

Winactie

Ik mag in samenwerking met Lemniscaat een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Laat dan hieronder even een reactie achter en dan kies ik uiterlijk 27 maart een winnaar.

Blauwe planeet
Illustrator: Emily Dove
Auteur: Leisa Stewart-Sharpe
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €16,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 45 reacties

 1. Heidi Debaere

  Jammer, dat ik dit nu pas zie!
  Dit boek wil ik ook graag winnen… ik kom in verschillende klassen en kan er veel kinderen blij meemaken.
  Ik woon wel in België!
  Maar goed… wie niet waagt, niet wint!
  Daaag!

 2. Annemieke

  Wat een prachtig boek! Mijn nieuwsgierige en leergierige leerlingen zullen hiervan smullen en daarom wil ik dit graag voor ze winnen.

  1. Juf Moniek

   Wat een prachtig geïllustreerd boek. Wat zou ik deze graag winnen voor mijn nt2klasje maar ook om thuis voor te lezen. 🤞

 3. Froukje Lindeboon

  Ik zou dit boek prachtig kunnen gebruiken tijdens mijn huidige Liostage in groep 3/4.

 4. Jeltje

  Supergaaf! Dit boek zou ik heel graag winnen voor in de klas. Ze zijn gek op informatieboeken en in onze klas, die helemaal in onderwater stijl is, zou dit boek helemaal goed passen :)

 5. Marleen

  Heel gaaf! Wat een mooie platen ook zeg! Ik zou graag willen winnen.

 6. Roelien

  Ik doe graag mee! De kinderen in mijn klas zijn dol op dit soort boeken. Ze zouden deze heel gaaf vinden ☺️

 7. Talitha de Kovel

  Leuk! Ik doe mee! Wij gaan werken over plastic soep, dus het boek past goed bij het thema!

  1. Saskia

   Ik zou heel graag mee willen doen en stel dat ik win dit boek promoten op de scholen waar ik leesbevorderingslessen geef! Dus…. 🤞🍀

   1. Miriam Vugteveen

    Jaaaa! Een boek winnen na al die boeken die ik heb aangeschaft die jij als tips gaf, haha! Kostte mij een fortuin 🤣😜 Dit boek zou mijn klas geweldig vinden!

    1. Laura Zantinge

     Wat zou het leuk zijn om dit boek te winnen, het ziet er fantastisch uit. Daarnaast is het voor de kinderen, als voor mezelf, mooi om verhalen te lezen waar we iets van kunnen leren.

     1. Roelien

      Ik doe graag mee! De kinderen uit mijn klas zijn dol op dit soort boeken, zullen ze blij van worden ☺️

   2. Rianne

    Jaaa heel graag voor school maar ook zeker voor thuis! Hier wordt alle diereninformatie opgeslurpt, we zijn wel weer toe aan een nieuw gaaf boek!!

  2. Ymke

   Ik doe heel graag mee! Binnenkort thema onder water, dit zou een top aanvulling zijn!

  3. Hanneke

   Ik doe heel graag mee. Onze kinderen in de klas slurpen alle info op. Dit boek is een bron aan info!

 8. Alice Schotanus

  Dat lijkt me een prachtig boek om mooie Grejs of the day van te maken die de kinderen triggeren om het boek erbij te pakken!

  1. Kimberley

   Dat lijkt me geweldig. We gaan binnenkort werken over het thema onder water. Ik heb alweer heel wat boeken aangeschaft. Deze erbij zou het een nog mooier collectie maken om mee te werken.

  2. Angelina

   Oh dit is echt een gaaf boek! Mijn groep is echt gek op weetjes over de zee, dit gaan ze te gek vinden!

 9. Renée Krijtenburg

  Dit is echt een geweldig mooi boek dat ik prima kan inzetten voor mijn plusgroep “Vuurvliegjes”! De kinderen zullen er van genieten en er heel veel van kunnen leren!

 10. Miriam Benjamins

  Wauw voor mijn zoon Roan. Hij verslindt boeken en zal heel blij zijn met deze. Hij wil later bioloog worden en zijn lievelingsdieren zijn haaien.

  1. Dit boek zou ik graag willen winnen voor mijn lieve bovenbouwcollega’, zodat zij samen met hun groep 6/7/8 heerlijk op ontdekkingsreis kunnen gaan in dit boek.

 11. Emma

  Ik ben verslaafd geworden aan al dit soort mooie boeken! Overigens ook groot fan van David Attenborough.
  De kinderen zouden dit fantastisch vinden. Ze zijn meteen geboeid door dit soort verhalen. Ik zou dit boek super graag aan mijn (nu nog kleine) collectie willen toevoegen.

 12. Ashley

  Dat ziet er een super leuk boek uit! Ik ben ook net aan het werken rond het thema water en zeedieren dus zou een leuke aanwinst zijn voor in de klas. 😊

  1. Heleen

   Multi inzetbaar dus! Zowel voor de hele groep als voor individuele opdrachten aan leerlingen die meer aan kunnen. Prachtige platen bij projecten of thema’s zoals bvb Plastic Soup. Ik die graag mee voor groep 3a vd Zeppelin 🤞

 13. Lean

  Oh wat een gave winactie! Ik doe graag mee voor mijn klas die zo verzot zijn op dierenboeken en -weetjes!!

 14. Marieke Steehouwer

  Zo gaaf om de platen alleen al. Close reading lessen, handvaardigheid, natuur, inspirerend. Dol op wat boeken met je kunnen doen. Daar gaat mijn klas heel blij van worden.

  1. Femke

   Wauw, mooi! Die zou ik graag willen winnen voor in mijn klas! Goed om ze zo kennis op te laten doen over dit belangrijke onderwerp.

 15. Laura

  Wat een gave winactie! Wij zijn op onze nieuwe locatie bezig met het opzetten van een bibliotheek en dit boek zou daar fantastisch tussen passen!

  1. Claudia Hartman

   Prachtig boek! Mooie recensie, maakt nieuwsgierig. Mijn ‘klas’ bestaat uit 39 kinderen van 4-12 jaar die op democratische wijze les krijgen. Dat wil zeggen, op intrinsieke basis. Nou, ik denk dat als ze dit boek zien spontaan zin krijgen om meer te leren over al dat onbekende leven in onze oceanen.

 16. Caroline Looren de Jong

  Wat een gave winactie! Ik zag dit boek eerder voorbij komen en heb hem op de verlangenlijst van onze bijna kleuter gezet. Niet alleen thuis maar ook in de plusklassen die ik lesgeef op school zou dit boek heel goed van pas komen.
  Duimen dus!

  1. Doreth

   Ik ha komende week werken over het thema (w)onderwaterwereld. Dus dit zou een prachtige aanwinst zijn.
   Ook nog eens zelf groot fan van de documentaires van David Attenborough. Dus wat zou ik dit boek graag winnen!

 17. Monique

  Oehhh deze zou fantastisch zijn voor in de klas! Ik ga heul heul heul hard duimen!
  Mijn kanjers verdienen zo’n mooi boek in de klas!

  Liefs Monique

 18. Ilse

  Hé wat leuk ik was gister opzoek naar een boek over dieren in de zee op een zo’n realistisch mogelijke manier. Ik had ook al gezocht op bbc en David attenborough maar kon bij de bieb alleen E-books en films vinden ervan. Ik zocht met foto’s maar dus niet gevonden. Dit is het boek alleen dan getekend, wat gaaf! Ik ben heel benieuwd!!

  1. Romy

   Wat gaaf zeg!
   Ik ben nu met mijn afstudeer onderzoek bezig en daarbij hou ik me bezig met leesplezier. Ik denk dat dit echt een enorme aanwinst zou zijn voor mijn klas! Wat een gave winactie zeg!!!

 19. Anoeska

  De titel op zich spreekt me al aan. Dieren natuur en daarmee je horizon verbreden en kennis opdoen. Super! Deze wil ik wel graag winnen hoor.

 20. Denise van der Zee

  Hoi Linda,
  Ik doe graag mee met de winactie van dit prachtige boek. De blauwe planeet zou mooi in mijn verzameling passen. En met zoveel weetjes… kan ik niet alleen de kinderen, maar ook mijzelf nog wat leren.

  Liefs,
  Denise

  1. Loes

   Mooi boek! Doe graag mee met de winactie. 💙

 21. Marije

  Wat ziet het boek er prachtig uit! Ik zou het heel leuk vinden om deze winnen voor mijn (ecologische) school. Alles rondom natuur en dieren is welkom. Daarnaast is het ook nog eens goed voor mijn eigen kennis haha.

 22. Saskia van Rijn

  Wat een ontzettend mooi boek! Deze zou ik wel willen winnen voor mijn school.

  1. Mileen

   Wauw! Dat ziet er een mooi en leerrijk boek uit. Ik zou het graag winnen om er in de klas mee aan de slag te gaan 🤩 De prachtige illustraties en interessante weetjes zullen het zeker een favoriet van veel leerlingen maken!

  2. Renske

   Wat een prachtig boek! Die wil ik wel winnen voor mijn groep 3. Ik weet zeker dat ze er veel plezier aan zullen beleven en er ook nog eens van leren

  3. Chantal

   Dit boek zou ik zo goed kunnen gebruiken, zeker in het thema over de oceaan wat later dit schooljaar aan bod gaat komen! Deze wil ik heel graag winnen :)

   1. Inez Weijs

    Wauw, wat een prachtig boek. Die willen wij natuurlijk graag winnen, zodat we hem voor kunnen lezen tijdens ons thema over dieren!

Geef een reactie