Je bekijkt nu Boeken over beroepen

Boeken over beroepen

In oktober start weer de jaarlijkse Kinderboekenweek met dit keer het thema beroepen. In deze blog wil ik twee boeken over beroepen delen.

Wat wil ik worden?

Dit is een prachtig prentenboek dat je heel goed als introductie op het thema kunt voorlezen.

“Als je bedenkt wat je wilt worden, waar denk je dan aan? Word je een piraat op de Grote Oceaan, een technicus die vliegende auto’s bouwt of wil je graag de ruimte in als stoere astronaut? Je kunt grote dromen hebben, ook al ben je klein. Als je in jezelf gelooft, kun je alles zijn.”

Vervolgens worden er allerlei ‘beroepen’ uitgelicht, denk aan een superheld, een slimme technicus, een dokter en een archeoloog. Op de illustraties zie je allerlei kinderen die druk bezig zijn met het uitoefenen van beroepen door middel van spel.

Door hun fantasie te gebruiken, maar ook door in boeken te lezen komen de kinderen in het verhaal in allerlei (grappige) spelsituaties terecht. Het verhaal is mooi vertaald en op rijm geschreven. Ook de illustraties zijn heel vrolijk en echt een aanvulling.

De belangrijkste boodschap van het boek is: waar je vandaag van droomt, kun je later echt worden. Na het voorlezen kun je hier met de kinderen over doorpraten. Weten zij al wat ze later zouden willen worden? Wat lijkt je zo leuk aan dat beroep?

“Het was een spannende dag met raketten en superkrachten.
En morgen is er weer een dag. Wat staat je dan te wachten?”

Kortom een aanrader om tijdens de Kinderboekenweek te gebruiken!

Wat is jouw beroep?

Het tweede boek dat ik graag wil uitlichten is het boek ‘Wat is jouw beroep?’ In dit prachtige boek vind je ongeveer 300 beroepen, onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Zo leren kinderen allerlei gewone en bijzondere beroepen kennen.

Op de dubbele bladzijden met kleurrijke illustraties zie je bijvoorbeeld wie er allemaal op een vliegveld, op een boerderij of in een theater werken. Daarna worden een aantal beroepen nader omschreven.

Het boek is heel goed in te zetten bij het thema beroepen, maar ook als je over een specifiek thema werkt. Denk bijvoorbeeld over het ziekenhuis of over de bouw. Dan kun je de bladzijden dit bij dit thema horen centraal stellen.

Het zijn mooie kijkplaten waar je met de kinderen over kunt praten. Welke beroepen kennen de kinderen al? Welke beroepen zijn nieuw? Welke taken horen bij het beroep?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie