Je bekijkt nu Review: Hoe groot is een olifant?

Review: Hoe groot is een olifant?

Van uitgever De vier windstreken kreeg ik een heel leuk boek, namelijk ‘Hoe groot is een olifant‘. Dit boek is geschreven na aanleiding van de spreuken ‘Zo groot als een olifant’ en ‘Zo klein als een vlo’. Het thema van het boek is getallen, verhoudingen en het vergelijken van groot en klein.

Wist je dat er in een olifant zeven ijsberen passen? Dat een ijsbeer net zo groot is als vier leeuwen? En dat een leeuw kan worden opgevuld met drie krokodillen? Maar… hoeveel dieren passen er dan in een walvis?

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Het verhaal
‘Hoe groot is een olifant’ is geen standaard prentenboek met een voorleesverhaal. Op elke bladzijde staat namelijk een feit over hoeveel kleine dieren in een groot dier passen. Op bladzijde 1 staat welk dier kleiner is dan het voorbeelddier en op bladzijde 2 staat dan weer hoeveel van deze dieren dan in het voorbeelddier passen. Uiteindelijk wordt de spreuk ‘Zo groot als een olifant’ uitgelegd. We zeggen dit natuurlijk wel, maar er is een dier dat nog veel groter is dan de olifant. Zo groot zelfs dat alle dieren uit het boek is dit dier passen!

De illustraties
De illustraties zijn een soort potloodtekeningen en geven een idee hoe het er uit zou zien als de kleine dieren echt in het voorbeelddier ‘gestopt’ zouden worden. De kinderen vinden dit heel grappig om te zien en kunnen er zo een goede voorstelling van maken. Wat ik ook een pluspunt vind is dat de cijfers ook echt als cijfer staan afgebeeld.

Review: Hoe groot is een olifant? foto2In de klas
Dit boek is heel geschikt voor de pientere kleuter. Nadat je het boek besproken hebt kun je met deze kinderen verder filosoferen. Je kunt de voorbeelden uit het boek gebruiken, maar ook zelf situaties schetsen. Hoe vaak zou een vogel in een kat passen? Of welk dier is groter een koe of een schaap? Natuurlijk is het ook heel leuk om de kinderen zelf een voorbeeld te laten bedenken. Je zou het ook breder kunnen trekken. Laat ze in tweetallen een groot en een klein voorwerp uit de klas kiezen. Hoe vaak past het kleine voorwerp in het grote voorwerp? Hoe reken je dit uit?

Hoe groot is een olifant?
Schrijver: Rosanna Bossù
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €12,95

Bestel het boek.

Review: Hoe groot is een olifant?

 

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie