Je bekijkt nu Review: Rosa van de Raven

Review: Rosa van de Raven

Van uitgever De Vier Windstreken is er weer een prentenboek binnengekomen. Het boek heet ‘Rosa van de raven‘ en is geschreven en geïllustreerd door Helga Bansch. Het gaat over een meisje dat in een nest met vogeltjes geboren wordt.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Het verhaal
Fladderen, krijsen tot je keel schor is en jezelf inwrijven met berkenblaadjes. Dat is wat Rosa allemaal probeert om hetzelfde te worden als haar broertjes en zusjes. Dit boek gaat over Rosa die bij de raven opgroeit. Het verhaal wordt vertelt vanuit haar oogpunt. Met haar broertjes en zusjes woont ze in een nest. Rosa vertelt hoe fijn ze het heeft met hen. Totdat ze door andere dieren er zich bewust van wordt dat ze anders is dan de rest. Ze probeert van alles om hetzelfde te worden als haar broertjes en zusjes, totdat ze het zat wordt en bedenkt dat helemaal niet zo verkeerd hoeft te zijn dat ze anders is.

Rosa is anders dan haar broertjes en zusjes. Ze heeft geen veren, ze kan niet vliegen en haar gekras klinkt nergens naar. Maar Rosa ontdekt dat zij haar eigen kwaliteiten heeft en dat het niet erg is om anders te zijn. Ze is gewoon Rosa, Rosa van de raven!

Review: Rosa van de Raven

Review: Rosa van de Raven

De illustraties
In dit prentenboek zijn de illustraties zo goed als pagina vullend. De illustraties dekken goed de lading van de tekst, want wat er wordt vertelt is ook duidelijk te zien. Wat opvallend is, is dat de illustraties vrij sober zijn wat betreft kleurstelling. Echter, Rosa met haar vuurrode baret springt er daardoor extra uit.

In de klas
Dit boek kan je goed gebruiken voor een les sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kan het thema “anders zijn” bespreekbaar maken aan de hand van dit verhaal. Met als belangrijke eindconclusie dat het goed is zoals je bent en je gewoon helemaal jezelf mag zijn. Ook leuk is om dit boek te gebruiken bij een natuurles. In het boek zie je hoe een vogel uit een ei komt, lees je hoe raven voor hun jongen zorgen en als de herfst in aantocht is de raven naar het zuiden trekken. Goede aanknopingspunten om daar met de kinderen over door te praten.

Rosa van de Raven
Schrijver:
Helga Bansch
Uitgever:
De Vier Windstreken
Prijs:
€14,50

Klik hier om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie