Review: Mijn oma is een ooievaar

Van uitgever Lemniscaat kreeg ik een erg leuk prentenboek opgestuurd, namelijk ‘Mijn oma is een ooievaar‘. Een erg groot prentenboek geschreven door Alice Hoogstad voor alle heel normale kinderen met knettergekke grootouders.

Mijn opa is een tijger,
mijn oma is een olifant,
mijn tante is een olijger
en mijn mama is een tjjgofant.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Het prentenboek
‘Mijn oma is een ooievaar’ is een prentenboek met minimale tekst, maar met prachtige illustraties. Door te bladeren ontmoet je een bonte familie van dieren. Tante, oom, vader, moeder, broer en zus, en de hoofdpersoon zelf natuurlijk, hebben allerlei vrolijke, kleurige eigenschappen, hobby’s, karaktertrekken en uiterlijke kenmerken van de vier opa’s en oma’s – en van elkaar.

Op creatieve wijze worden de dieren geïntroduceerd: groot en vrolijk afgebeeld naast allerlei gedetailleerde tekeningetjes waaruit je van alles over ze te weten komt. Hoe vaak je het boek ook leest, elke keer ontdek je weer iets nieuws. Want heb je van ieder dier al door welke eigenschap van welk familielid komt? Kun je het familielid op elke bladzijde vinden?
En kun je – gezien het feit dat de hoofdpersoon verliefd is op een aapje – misschien zelfs bedenken hoe het boek verdergaat?

In de klas
Het prentenboek is een goed aanknopingspunt bij het voeren over gesprekken over identiteit en jezelf zijn. Door met elkaar de dieren te bekijken ervaren de kinderen dat iedereen anders is, maar dat je ook dezelfde eigenschappen kunt hebben. Dit zou je door kunnen trekken naar het thema familie. Wie is jouw vader/moeder en opa/oma?

  • Laat de kinderen foto’s meenemen van hun ouders en broertjes of zusjes. Op wie lijken ze? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
  • Bespreek met de kinderen welk dier zij wel zouden willen zijn. Waarom?
  • Voer een gesprek over eigenschappen. Welke herkennen ze bij zichzelf en bij hun vriendjes?
  • Zouden de kinderen andere eigenschappen willen hebben?
  • Lees langzaam de naam van een dier voor of schrijf de naam op het bord. Welke dieren herkennen de kinderen in de naam?
  • Kunnen de kinderen zelf een dier bedenken met een combinatie van verschillende dieren? Welke naam geven ze het dier?

Dit prentenboek is ook nog geschikt voor de middenbouw van de basisschool.

Mijn oma is een ooievaar
Schrijver en illustrator: Alice Hoogstad
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €16,96

Klik hier om het prentenboek te bekijken.

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Carolien van der Waarde

    Waar, o waar, vind jij de aanwijzing dat de tolikrolivaar verliefd is op een aapje :-) ?

Geef een reactie