Je bekijkt nu Review: Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

Review: Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

Het boek “Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken” kreeg ik afgelopen week van toegestuurd om er een recensie over te schrijven. Marianne Busser en Ron Schröder hebben met dit nieuwe prentenboek een prima aansluiting gevonden met het thema van de Kinderboekenweek 2016: voor altijd jong, opa’s en oma’s.

Bejaardentehuis
Het boek speelt zich af in een bejaardentehuis: Huize de laatste loodjes. Opa en oma Oelewapper verhuizen er net naartoe en hun kleinkinderen Joep en Jetje komen een tijdje logeren. Ze maken kennis met de strenge directrice van het bejaardentehuis, die tegen alle mensen even pinnig doet. Is ze soms met haar verkeerde been uit bed gestapt? De directrice geeft een snelle rondleiding door het bejaardentehuis en dan kunnen opa en oma hun kamer gaan inrichten.

Onderbroekendief
In het bejaardentehuis is al een tijdje iets raars aan de hand. Veel mensen raken hun onderbroeken kwijt. Nieuwe onderbroeken zijn ook niet veilig. De oude mensen zijn flink van slag. In de conversatiezaal wordt er veel over gepraat. Opa en oma Oelewapper denken samen met Joep en Jetje na wat ze kunnen doen tegen de onderbroekendief. Opa verzint een slim plan. Oma koopt twintig nieuwe onderbroeken voor hem. In de eetzaal vertelt ze vervolgens over haar aankoop. Zou de dief het gehoord hebben?

Geheime kamer
Joep en Jetje gaan die avond in opa en oma’s kamer achter de bank zitten. Ze moeten lang wachten, maar dan wordt plotseling de deur opgedaan en stapt de dief binnen. Hij opent de kast en steelt de twintig nieuwe onderbroeken… “Erachteraan!”, denken Joep en Jetje. Maar de dief glipt net voor hun neus een geheime kamer binnen. De kamer waarvan de directrice tijdens de rondleiding had gezegd dat die ten strengste verboden was…

Ontmaskerd
Jetje haalt snel haar opa en oma. Opa peutert wat in het slot en het springt open. BETRAPT! De onderbroekendief draait zich geschrokken om. Hij ploft op een stoel, doet zijn masker af en begint te huilen. De dief blijkt de directrice te zijn, die snikkend haar verhaal doet. Ze wilde helemaal nooit directrice worden! Het liefst had ze mooie onderbroeken willen ontwerpen. Vroeger werd ze met dit idee gepest. Ze wilde onderbroeken maken met bloemetjes, hartjes, sterretjes, autootjes en vliegtuigen… Want: “Niemand verdient toch zeker een saaie onderbroek?”

Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

Alles anders
In het bejaardenhuis wordt vanaf die dag alles anders. Opa en oma zorgen nemen samen met Joep en Jetje wat taken van de directrice over. Zo houdt ze tijd over voor wat ze het liefste doet: onderbroeken versieren. Tijdens een feestelijke bingo krijgen alle bewoners van het bejaardentehuis een verrassing: hun eigen -versierde- onderbroek! Opa pakt de microfoon en vertelt een  prachtig verhaal over een klein meisje wat het liefst de mooiste onderbroeken van de hele wereld wilde maken…  Even later komt dat bijzondere meisje, inmiddels een volwassen vrouw, tussen Joep en Jetje de grote zaal binnen. Ze krijgt een groot applaus. Eind goed, al goed!

Humor
‘Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken’ sluit goed aan bij het thema ‘voor altijd jong’. Het is een humorvol prentenboek over een bejaardenhuis, waarbij allerlei nieuwe woorden aan de orde komen, zoals conversatiezaal en rollator. Er zit veel vaart in het boek en de leerlingen van mijn groep 1 vonden het heel spannend. Ze hebben gesmuld van het verhaal!

Winactie
Wil je een exemplaar van het boek winnen, doe dan mee met de winactie! In samenwerking met uitgever Moon mag ik drie exemplaren weggeven. Stuur voor woensdag 5 oktober 24:00 een mailtje naar info@klasvanjuflinda dat je mee wilt doen en maak kans op een exemplaar.

De winnaars zijn bekend. Gefeliciteerd Nienke, Carla en Nicole!

Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken
Schrijver: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustrator: Ivan en Ilia
Uitgever: Moon
Prijs: €4,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken

BewarenBewarenBewarenBewaren

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie