Je bekijkt nu Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Ik kreeg van uitgever De Vier Windstreken een ontzettend mooi prentenboek opgestuurd, namelijk ‘Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan‘. Dit prentenboek is geschreven door Torben Kuhlmann en is vertaald door Joukje Akveld.

Het verhaal
Wauw, dat was het eerste dat ik uitbracht toen ik dit prachtige prentenboek in handen had. Dit is niet zomaar een prentenboek, het is een waar kunstwerk. Het boek is zo dik en zwaar dat je het bijna met twee handen moet vasthouden. Ik vertel je er graag meer over.

Het verhaal begint in Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al muizen hebben gevlogen, neemt hij een besluit: “Ik word de eerste muis op de maan!”

Het dikke prentenboek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Je kan het verhaal dus in meerdere keren voorlezen. Wat ik zo grappig vind is dat het verhaal zich zowel afspeelt in de muizen- als in de mensenwereld . Muis gaat bijvoorbeeld naar de universiteit (van mensen) om meer over de maan te weten te komen. Na een lange ontdekkingstocht en een avontuurlijke reis lukt het muis om uiteindelijk op de maan te komen. Geen muis durfde daarna nog te beweren dat de maan een kaas was. En de mensen? De meeste hadden van de opwinding in de muizenwereld niets gemerkt. Maar een paar bogen zich met een vergrootglas over de muisgrote rakettekeningen en maakten hun eigen plan…

De tekst is ontzettend beeldend geschreven, er worden veel omschrijvingen gegeven. Moeilijke woorden worden niet vermeden, dat maakt het boek ook geschikt voor de hogere groepen van de basisschool. Denk aan woorden als: opwinding, ontroerde, ruimtecapsule, integendeel en gewichtloos.

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maanArmstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

De illustraties
Het boek draait echt om de illustraties, deze zijn verspreid over twee pagina’s. De illustraties zijn zo mooi en echt getekend dat het bijna een platenboek voor volwassenen lijkt. Soms zijn het net foto’s, zo reëel! Je kunt er echt uren naar kijken. Er zitten ook veel platen zonder tekst tussen, alleen de illustraties vertellen namelijk al het verhaal.

Ik denk dat ik nog nooit zo’n mooi en indrukwekkend prentenboek in mijn leven heb gezien! Er is bij het boek een booktrailer gemaakt, zodat je een indruk krijgt van hoe indrukwekkend en adembenemend de illustraties zijn.

In de klas
Wij werken met de methode Lijn 3 en daarin komt ook het thema ‘Zon, maan en sterren’ voor. Dit is echt een perfect (prenten)boek om als rode draad bij het thema te gebruiken. Het boek is geschikt voor lessen rondom begrijpend luisteren (voorspellen, samenvatten), er kunnen knutselwerkjes bij gemaakt worden (raket, maan, bouwtekeningen) en ook in hogere groepen is dit boek echt een toevoeging.

Achterin het boek is nog een hoofdstuk met informatie over de eerste maanlanding toegevoegd. Hier kunnen kinderen een presentatie over houden of laat ze een schrijfopdracht maken over hoe de maanlanding er uit zag. Hoe zou Armstrong zich gevoeld hebben? Wat betekent de uitdrukking “Een kleine stap voor een mens, een grote stap voor de mensheid?”.

Ik ben echt verliefd geworden op dit boek en ik denk dat elk kind dat houdt van techniek en gefascineerd is door het heelal dit een prachtig boek zal vinden.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema heelal? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan
Schrijver: Torben Kuhlmann
Vertaler: Joukje Akveld
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €19,95

Klik hier om het leesboek te bestellen.

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie