Je bekijkt nu Review: Daan & opa en de verdwenen pannenkoek

Review: Daan & opa en de verdwenen pannenkoek

Van uitgeverij Callenbach is er een leuk prentenboek binnengekomen die goed aansluit bij de Kinderboekenweek, namelijk: ‘Daan & opa en de verdwenen pannenkoek’. Het boek is geschreven door Alianna Dijkstra en geïllustreerd door Hester Nijhoff.

Het verhaal
‘Opa’s kunnen alles’. Dat is de lijfspreuk van de opa van Daan. Hij komt even op Daan passen en dat begint al heel gezellig met paardje rijden op de rug van opa. Als snel gaat het mis als de vaas met bloemen van tafel kapot valt. Gelukkig is dat snel opgelost en gaan de mannen samen pannenkoeken bakken als verrassing voor mama.

Zo creatief als opa is gebruiken ze in plaats van pannenkoekenmix maar gewoon cakemeel. Als blijkt dat daar te weinig van is besluiten ze oliebollenmix door het beslag te doen. De mix zit best strak dicht, maar ja, opa’s kunnen alles. Met als gevolg dat Daan en opa vervolgens helemaal wit zijn van de oliebollenmix. In plaats van melk wordt er een beetje water met ranja gebruikt en dan is het roze beslag helemaal klaar. Zodra het eerste beslag in de pan ligt komt het leukste gedeelte van pannenkoeken bakken: ze omdraaien. Opa zou opa niet zijn als hij dat doet door ze in de lucht te gooien en dan gaat het soms wel eens mis. Als extra verrassing voor mama maken ze voor haar een kaaspannenkoek, maar waar die dan toch is gebleven als opa hem omhoog heeft gegooid?

De illustraties
Het prentenboek bevat veel tekst, maar daar wordt weinig ruimte aan gegeven. Elke bladzijde die je omslaat is een volledige tekening over het verhaal. Zou het boek geen tekst hebben, dan nog weet je heel goed waar het verhaal over gaat. De tekeningen geven de sfeer van het verhaal goed weer. Dat is al te zien aan de warrige haren van opa. Want zo warrig als zijn haren zijn, zoveel warrige dingen gebeuren er ook in het boek.

Review: Daan & opa en de verdwenen pannenkoekReview: Daan & opa en de verdwenen pannenkoek

In de klas
Hoewel het prentenboek veel tekst bevat is het geschreven in korte, eenvoudige en dus begrijpelijke zinnen.  Door de pagina vullende illustraties zullen de kinderen genoeg te bekijken hebben en het verhaal ook goed kunnen volgen.

Het is een positief verhaal, want opa heeft overal wel een oplossing voor. Leuk om eens met de kinderen daar wat meer op te letten. Als ze met een probleem komen ze de vraag laten beantwoorden: ‘Hoe zou de opa van Daan dit oplossen?’

Tip: Door Elly Zuiderveld is dit lied geschreven bij het prentenboek. Aardig om de kinderen aan te leren!

Daan & Opa en de verdwenen pannenkoek
Schrijver: Alianna Dijkstra
Illustrator: Hester Nijhoff
Uitgever: Callenbach
Prijs: €9,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Review: Daan & opa en de verdwenen pannenkoek

 

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Dank voor je recensie! Leuk om zo toevallig tegen te komen! (En mijn achternaam, veel mensen schrijven het standaard met één ‘f’ dus 3 vind ik stiekem wel grappig! :-))

Geef een reactie