Je bekijkt nu Review: De vier kaboutertjes in de herfst

Review: De vier kaboutertjes in de herfst

Het prentenboek De vier kaboutertjes in de herfst is een mooi prentenboek om tijdens een thema over de herfst te gebruiken. Het is geschreven door Marianne Busser & Ron Schröder en geïllustreerd door Hanneke de Jager.

Het verhaal
Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kabouters die allerlei avonturen in het bos beleven. Alles wat ze beleven heeft te maken met de herfst. Zo helpt Johannes de spin, door zijn spinnenweb te repareren. Maakt Moontje bramenjam. Gaan ze samen de vogels uitzwaaien die naar het zuiden vliegen.  Maken ze mooie dingen met beukennoten, eikels en kastanjes. Vieren ze feest met egel voor hij zijn winterslaap gaat houden.  En begraven ze een roodborstje wat ziek en oud was.

De illustraties
Het prentenboek heeft prachtige herfstkleuren en is op een bijzondere manier geïllustreerd. De illustrator Hanneke de Jager heeft namelijk aan de illustraties stofjes, wol, karton, dennenappels, eikels, besjes, takjes  e.d. toegevoegd. Het geeft het boek iets speciaals en meteen een leuk idee om een creatieve opdracht in de klas mee te doen.

Daarnaast is er op echt elke bladzijde een kleine, rood-met-witte-stippen paddenstoel verstopt. Een mooie uitdaging voor de kinderen om de afbeeldingen goed te bekijken!

Review: De vier kaboutertjes in de herfst

Review: De vier kaboutertjes in de herfst
In de klas

Op de eerste bladzijde leer je de kaboutertjes kennen. Daarna volgen de verschillende verhaaltjes. Allemaal op rijm, het ene verhaaltje wat langer dan het andere. Het maakt niet uit welk verhaaltje je eerst leest. Daardoor kan je een verhaaltje goed bij je les gebruiken. Zoals bijvoorbeeld het verhaaltje over de egel en zijn winterslaap.

Noot voor christelijke leerkrachten/ouders: in het boek worden twee situaties beschreven die bezwaarlijk kunnen zijn. Namelijk wanneer het vogeltje is begraven. Er wordt hier geschreven over het vliegen naar een ander land, zonder zorgen, zonder pijn. En in het laatste verhaaltje, waar de kaboutertjes een meisje helpen. Omdat haar mooie ketting stuk was gegaan, waardoor het meisje nu zeker weet dat kabouters écht bestaan. Het is mogelijk om gedeelten van de verhaaltjes niet voor te lezen, zonder afbreuk te doen aan de verhaaltjes.

Tip
Op de website van illustrator Hanneke de Jager kun je gratis een knutselplaat van de vier kaboutertjes downloaden.

De vier kaboutertjes in de herfst
Schrijver: Marianne Busser & Ron Schröder
Illustrator: Hanneke de Jager
Uitgever: Moon
Prijs: € 14,99

Klik hier om het prentenboek te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Geef een reactie