Je bekijkt nu Review: Ik ben Bas (+ handleiding)

Review: Ik ben Bas (+ handleiding)

Voor de meeste kleuterleerkrachten zullen de ‘Ik ben Bas’ praatplaten wel bekend zijn. Maar wist je dat er ook een katern met allerlei aanwijzingen en ideeën bij hoort om op een speelse manier met het boek aan de slag te gaan? Dit is vooral heel fijn voor ouders die geen onderwijsachtergrond hebben.

Het boek ‘Ik ben Bas’
Ik ben Bas is een platenboek voor jonge kinderen (2 tot 4 kaar). Op dertien grote, kleurrijke platen worden allerlei situaties uit de leefwereld van het kind afgebeeld. Onderaan elke plaat zijn een aantal kleine elementen afgebeeld, afkomstig uit de grote plaat. Met hulp van een volwassene kan het kind deze elementen benoemen en de plaatjes aanwijzen in de grote tekening. het is de bedoeling dat op deze wijze de taalvorming van het jonge kind gestimuleerd wordt. Verder bieden de platen talloze aanknopingspunten voor een leuk gesprek.

Door de vertelplaten te bekijken stelt het kinderen in staat om voorwerpen en situaties te herkennen in hun eigen situatie. Kinderen worden gestimuleerd om de voorwerpen ook in de eigen omgeving te zoeken. Wanneer bijvoorbeeld op de tekening de mixer wordt besproken is het aan te raden om deze ook concreet in de keuken aan te wijzen en te benoemen.

Thema’s
Er komen diverse thema’s in het boek aan bod die dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen liggen. Denk aan: dit ben ik, dit zijn wij, hier wonen wij, eten, de keuken, de woonkamer, de hal, de garage, de tuin, de supermarkt, de boerderij, de badkamer en de slaapkamer. Wat mij wel opvalt is dat het boek redelijk stigmatiserend is. Papa verft het huis, werkt in de garage en maait het gras. Mama doet de was en ruimt op.

Review: Ik ben Bas

Review: Ik ben Bas

De handleiding ‘Ik ben Bas’
In de katern vind je bij elke plaat uit het boek een aantal vaste rubrieken.

Een verhaal om voor te lezen
Bij elke plaat is een kort en eenvoudig verhaaltje geschreven. Net lang genoeg voor jonge kinderen om naar te luisteren. Doordat de verhaaltjes kort en duidelijk zijn zullen de kinderen ze al snel kunnen navertellen.

Vragen bij het verhaal en de plaat
Nadat je als ouder of leerkracht het verhaal hebt verteld kan je vragen aan het kind stellen. De vragen zijn vooral bedoeld als hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen. Het geeft ook niet als het kind geen antwoord kan geven.

Liedjes en versjes
Bij elke plaat zijn er ook liedjes en versjes opgenomen. Veel liedjes zullen wel bekend zijn, denk bijvoorbeeld aan ‘Klap eens in je handjes’, ‘In Holland staat een huis’ en ‘Klein, klein kleutertje’.

Taalspelletjes
Voor elk thema zijn leuke activiteiten bedacht. Ook hierbij geldt dat het vooral om het plezier gaat om samen iets te doen.

Ik ben Bas
Schrijver: Bas educatie
Illustrator: Dagmar Stam
Uitgever: Jongbloed
Prijs: €12, 50

Klik hier om het prentenboek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie