Je bekijkt nu Review: De lekker lange agent

Review: De lekker lange agent

Van de bekende uitgeverij Gottmer kreeg ik het boek ‘De lekker lange agent’. Het is geschreven door Tjibbe Veldkamp en de illustraties zijn gemaakt door de Zweedse illustrator Gustav Dejert.

De inhoud
Te klein om hoofdagent te worden. Dat krijgt Jan te horen als hij het politiebureau instapt. Net als een echte agent is hij niet voor één gat te vangen. Samen met Jaap en Janet zorgt hij ervoor dat hij toch lang genoeg is. Als ze de eerste twee testen hebben doorstaan kan het echte werk beginnen. Ze krijgen de opdracht om de Drie Diefjes te vangen. Tijdens de achtervolging blijkt dat de Lekker Lange agent toch niet zo lang blijkt te zijn. Toch weten ze de hoofdagent te overtuigen dat ze lang genoeg zijn.

De illustraties
“Niet standaard” was het eerste wat in mij opkwam toen ik het boek doorbladerde. Wat mij opvalt is dat elk personage gewoon één kleur is, zowel het hoofd,  de handen en de kleding zijn bijvoorbeeld helemaal rood. Ook heeft een groene auto een groene bestuurder. Het geeft het prentenboek iets geheel eigens. Het kan het idee wekken dat de prenten ook eenvoudig zijn en dat er misschien weinig te zien is, maar niets is minder waar. Er zijn veel details te ontdekken op de paginavullende afbeeldingen.

Review: De lekker lange agent

In de klas
Uiteraard kan dit prentenboek ingezet worden bij een thema als ‘beroepen’ of ‘de politie’. Je kunt aan de hand van dit prentenboek nog verder uitdiepen wat de taken van een politieagent zijn. Of wat dacht je van deze mooie onderzoeksvraag: ‘Wat is echt belangrijk om bij de politie te kunnen?’

Ook bij een thema zoals ‘meten’ kun je dit boek goed inzetten. ‘Hoe bepaald de agent of Jan lang genoeg is?’ Bij het boek zit ook een meetlat waarbij je kunt zien hoe lang je moet zijn om poesjes te redden of bij welke lengte je het verkeer mag regelen. Spannend om te ontdekken wie er lang genoeg zijn om hoofdagent te worden.

En als de kinderen nog niet lang genoeg zijn, motiveer ze dan om ook een plan te bedenken om toch lang genoeg te zijn. Ze zullen je versteld doen staan!

De lekker lange agent
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Gustav Dejert
Uitgever: Gottmer
Prijs: €13,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie