Je bekijkt nu Review: Grasje hier, grasje daar

Review: Grasje hier, grasje daar

‘Grasje hier, grasje daar’ is een voorleesboek waar jonge kinderen echt van zullen genieten. Rhino, de jonge neushoorn, neemt ze mee op avontuur en onderweg leren ze over de savanne en het leven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Rhino de neushoorn woont sinds kort op de savanne. Aapje is erg nieuwsgierig en wil heel graag weten wat voor dier Rhino precies is. Helaas komen ze er niet achter, maar ze komen wel tot de conclusie dat Rhino gewoon zichzelf is. Ze besluiten vrienden te worden en samen beleven ze van alles.

‘Grasje hier, grasje daar’ bestaat uit 15 korte verhalen met elk een eigen thema. Een aantal onderwerpen die in het boek naar voren komen zijn: helpen, vriendschap, verliefd zijn, bang zijn, durven en jarig zijn. Vooraan in het boek staan de 15 verhalen op een rij met daarachter het thema van het verhaal. Zo heb je een goed overzicht en kun je snel bepalen welk verhaal je graag wilt voorlezen.

De verhalen bestaan uit korte zinnen. Ze zijn eenvoudig van opbouw, dus erg geschikt voor jonge kinderen. Ze kunnen door deze manier van schrijven het verhaal goed volgen. Het zijn verhalen met humor, ze bevatten informatie over de dieren op de savanne en de kinderen worden aan het nadenken gezet. Het is dus eigenlijk een prenten- en informatieboek.

De illustraties
Hoewel op elke bladzijde wel een tekening is te vinden, hebben ze niet de overhand. Het zijn sfeervolle, geverfde illustraties van verschillende dieren.. Soms op een manier die in het verhaal teruggevonden kan worden, maar meestal niet. Hierdoor is er ruimte voor de eigen fantasie voor de kinderen.

Grasje hier, grasje daar Rhino en zijn vrienden

Mijn mening
Mijn klas vindt dit een heerlijk voorleesboek en ik geniet net zo veel als zij dat doen. Regelmatig zitten we samen in de kring te grinniken, omdat er  zoveel humor in de verhalen zit. Door de korte zinnen en het tempo in de verhalen kunnen de kinderen hun aandacht er goed bijhouden. Daarnaast vind ik de korte zinnen als voorlezer ook erg prettig. Ik kan de focus dan nog meer op de intonatie en het uitbeelden leggen. Daarbij komt dat alles heel beeldend is beschreven en de kinderen zich dus echt kunnen inleven.

Doordat er in elk verhaal een thema zit, zijn de verhalen ook geschikt als basis voor een kringgesprek. In het gesprek kan ik nagaan of de kinderen doorhebben wat er gebeurde en of zij zich ook wel eens zo gevoeld hebben. De inhoudsopgave met de thema’s erachter is ideaal. In één oogopslag kan ik zien welk verhaal ik nodig heb bij bijvoorbeeld het thema ‘durven’.

Een leuk detail vind ik dat elk verhaal eindigt met dezelfde zin: EN DAT… IS HET EIND… VAN DIT… VERHAAL!

Ook nieuwsgierig naar hoe snel jouw kinderen die laatste zin meezeggen?

Grasje hier, grasje daar
Auteur: Jennine Staring
Illustrator: Martine van Nieuwenhuyzen
Uitgever: Levendig uitgever
Prijs: €17,50

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie