Je bekijkt nu Kinderen leren omgaan met emoties middels boeken

Kinderen leren omgaan met emoties middels boeken

Als leerkracht ben je niet alleen maar bezig met de cognitieve ontwikkeling van je leerlingen. De sociaal-emotionele ontwikkeling is minstens zo belangrijk. Ik was daarom erg blij met het boekenpakket van Bazalt wat ik binnen kreeg. Vier prentenboeken die gericht zijn op het jonge kind om ze te leren omgaan met emoties.

Omgaan met emoties
In het boekenpakket bevinden zich twee boeken van de serie Sam lost het op! namelijk, Sam denkt zicht blij’ en Sam zegt sorry’. Het ene boek heeft als thema frustratie en de andere ruzie.
Beide boeken nemen je mee in een gebeurtenis die een bepaalde emotie en gevolgen oproepen. Er wordt duidelijk omschreven wat de gevoelens en denkwijze zijn van Sam.
Gaandeweg het verhaal wordt er een hulpmiddel aangeboden voor kinderen die ze kunnen gebruiken als zij ook in zo’n situatie komen.  Voor volwassenen bevindt zich achter in het het boek informatie en tips over het begeleiden, helpen en stimuleren van de kinderen.

‘Bibbers in je benen’ enBrok in je keel zijn de andere twee boeken die zich in het pakket bevinden. Twee prentenboeken die de thema’s angst en verdriet omschrijven. Mier is degene die zich zorgen maakt over de trillende poten van vlieg en over wat er zich in de keel van rups bevindt. Maar ze komen er niet uit. Gelukkig is daar Kever die precies weet wat vlieg en rups mankeren en hij weet ook wat ze eraan moeten doen. Achterin in het boek worden voorlees- en speelsuggesties gegeven.

De illustraties
De serie Sam lost het op! is geïllustreerd door Darren McKee. Elke bladzijde bestaat uit een pagina vullende illustratie, waarbij de tekst in gekleurde vakken is weergegeven. De tekeningen geven een stripachtig beeld en zijn enorm spreken. Er wordt gebruik gemaakt van vrolijke, knallende kleuren.

De andere twee boeken zijn geïllustreerd door Iris Boter. Elke pagina vullende illustratie heeft een pagina naast zich met tekst. Er worden in deze boeken zachte tinten gebruikt en de nadruk ligt op de dieren.

In de praktijk
Het hele boekenpakket is zeer bruikbaar binnen je klas, maar kan ook prima thuis gebruikt worden. In de boeken van Sam krijg je twee heldere stappenplannen aangeboden als kinderen te maken hebben met ruzie of frustratie. Ik raad je aan om eerst de informatie achter in het boek te lezen. Hierin staat extra informatie over de stappen en hoe je die het beste kunt aanbieden. Het geeft je als leerkracht weer nieuwe input om zo de kinderen te leren omgaan met lastige situaties.

Voor de kinderen zijn het twee aansprekende verhalen. Het woord prentenboek suggereert misschien dat het alleen voor de kleuters is, maar ik denk dat je de boeken zeker nog wel tot en met groep 4 kunt gebruiken. Je kunt de kinderen de situaties laten naspelen, of misschien hebben ze zelf wel iets meegemaakt wat ze kunnen uitspelen. Bespreek met de kinderen wat je kunt doen en laat ook zien hoe het wel moet.

Wat ik sterk vind in de boeken van Mier is dat op een verhalende manier heel gedetailleerd wordt omschreven wat de gevoelens angst en verdriet met je kunnen doen. Kinderen kunnen zich goed inleven. Er worden veel kenmerken genoemd en daarbij ook hele concrete voorbeelden hoe dit opgelost kan worden. Laat de kinderen zelf uitbeelden hoe het eruit ziet als je bibberbenen hebt. Misschien hebben ze op voorhand zelf al wel een oplossing wat je daar aan zou kunnen doen.

Kortom: vier verfrissende verhalen met duidelijke handvatten voor leerkracht en leerling om te leren omgaan met emories!

Boekenpakket van Bazalt

Sam lost het op!
Auteur: William Mulcahy
Illustrator: Darren McKee
Uitgever: Bazalt
Prijs: €12,95

De boeken van Mier
Auteur: Elselien van Tol
Illustrator: Iris Boter
Uitgever: Bazalt
Prijs:€12,95

Als boekenpakket te bestellen voor €50,-

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie