Je bekijkt nu Review: Helemaal aan de rand

Review: Helemaal aan de rand

Filosoferen met kinderen is iets wat ik sinds mijn stage eigenlijk niet meer heb gedaan. Daarom vond ik het een leuke uitdaging om met het prentenboek ‘Helemaal aan de rand‘ aan de slag te gaan in mijn klas.

De inhoud
Op de allereerste bladzijde kan je al niet om hem heen: de blauwe beer. Hij neemt je mee door het hele boek. Hij filosofeert over de dingen die hij om zich heen ziet.
Elke bladzijde start met de zin: ‘Helemaal aan de rand van…’. Vervolgens is er een kernwoord waar de beer zijn gedachten over laat gaan.

Op elke volgende pagina ontstaat zo een nieuw begrip over hoe je dingen kunt ervaren of zien. Zo komen twee kernwoorden samen tot een nieuw woord, zoals: verveling en tijd. De beer besluit om zich morgen te gaan verveelpozen.

Het boek eindigt met een nog steeds filosoferende beer die intussen geel/oranje is geworden.

De illustraties
Valeria Docampo heeft voor elke illustratie ongeveer maar drie kleuren gebruikt: blauw, grijs en geel. De beer geeft ze voornaamste plek. Verder wordt hij omgeven door redelijk abstracte krabbels. Heel af en toe is er een realistisch voorwerp te vinden, zoals een sneeuwpop of een stoel. Door deze manier van illustreren laat ze veel aan de verbeelding over, wat uiteraard past bij dit boek.

In de praktijk
Filosoferen met kinderen vraagt een aanpassing van jou als leerkracht. Ik merkte dat ik heel erg mijn best moest doen om geen waarde oordeel te geven aan de antwoorden van de kinderen, om niet te sturen naar een antwoord. Wat je van nature als juf wel gewend bent.
Mijn rol moest meer gericht zijn op de orde binnen het gesprek en het doorvragen nadat de kinderen antwoord hadden gegeven. Leerzaam voor zowel de kinderen als voor mij.

Ik heb het prentenboek voorgelezen aan de kinderen en heb er één woord uitgepakt en gevraagd aan de kinderen wat zij dachten dat het woord inhield. In het begin waren ze nog aan het aftasten, maar al snel kwam er een gesprek. Erg interessant om te horen waar de kinderen mee komen. Het gaf mij ook gelijk inzicht in de kinderen op het gebied van woordenschat, zinsbouw en wie zijn zegje durft te doen.

Verder zou je de kinderen een woord kunnen laten uitbeelden of ze er iets over kunnen laten tekenen. Of laat de kind eens zelf een woord bedenken.

Helemaal aan de rand
Auteur: Agnes de Lestrade
Illustrator: Valeria Docampo
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs: €20,81

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie