Je bekijkt nu Review: De picknick (het muizenhuis)

Review: De picknick (het muizenhuis)

Joepie! Er is weer een nieuw deel van het Muizenhuis uitgekomen, namelijk ‘De picknick‘. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De picknick
Als het eindelijk weer eens mooi weer is, willen de muizenvriendjes Sam en Julia gaan picknicken in de speeltuin samen met de drieling. Ze hebben hun kar ingepakt met lekkernijen, maar hoe kom je met een kar de trappen af? Gelukkig kent Julia een sluiproute, onderweg is er van alles te zien. Tijdens de wandeling leren ze nieuwe muizen kennen die graag met het vijftal meedoen. Dat moet wel een heel gezellige picknick worden!

De boeken over Sam en Julia verrassen mij steeds weer. Niet zozeer om het verhaal, maar om de prachtige foto’s met vele details. Wat ik zo mooi vind is dat er naast gedetailleerde foto’s (de picknickmand die is gevallen) ook overzichtfoto’s zijn gebruikt. Dit maakt het afwisselend, maar ook makkelijker om het verhaal te begrijpen.

Er worden namelijk best wel wat lastige woorden gebruikt, het is dan ook goed om er een lesje woordenschat aan te koppelen.  Denk aan: megafoon, sluiproute, takelen en tapijt. Ook worden er woorden gebruikt die vroeger heel gewoon waren, maar die de kinderen van nu niet meer zullen kennen. Denk bijvoorbeeld aan mandenvlechter.

Review: De picknick (het muizenhuis)

In de klas
Het boek is vooral geschikt om aan een klein groepje kinderen voor te lezen. Het verhaal is leuk, maar het gaat vooral om de foto’s. Laat de kinderen de foto’s bekijken en vertellen wat ze allemaal zien. Je kunt dan gelijk de moeilijke woorden uit de tekst bespreken.

Het boek valt niet echt onder een thema, je zou het bij het thema beroepen kunnen gebruiken.

Het muizenhuis is een project van studio Schaapman en is gebouwd als decor voor dit kinderboek. Het muizenhuis is gebouwd van kartonnen dozen en papier marche. Voor het interieur is gebruik gemaakt van authentieke stoffen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig en van allerlei soorten afvalmateriaal. Het muizenhuis heeft een voor-, zij- en achterkant en telt meer dan honderd kamers, gangenstelsels en buitenruimtes.

Het muizenhuis: de picknick
Schrijver en illustrator: Karina Schaapman
Uitgever: Rubinstein
Prijs: €9,95

Klik hier om het prentenboek te bekijken.

Review: De picknick (het muizenhuis)

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie