Je bekijkt nu Review: Mijn papa is een…

Review: Mijn papa is een…

Schaterend lachen en gilletjes van pret, waar soms ook een klein beetje angst doorheen klinkt. Dat betekent in mijn huishouden maar één ding: stoeien met papa. Heerlijke momenten die ook te vinden zijn in het prentenboek ‘Mijn papa is een…’. Ben je benieuwd naar wat deze vader allemaal kan? Lees dan zeker dit blog.

De inhoud
Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in de fantasiewereld van een jongen, een meisje en hun vader. Hoe voelt het als je vader je door de lucht laat zweven als een draaimolen? En hoe ziet het badritueel eruit als je vader een krokodil is?

Er wordt op rijm omschreven wat er zich afspeelt vanuit het perspectief van de kinderen. Elke bladzijde eindigt met dezelfde zin: mijn papa is een…  Als je de bladzijde vervolgens omslaat word het antwoord gegeven.

Stampe-stampen door het bos
We trompetten erop los
Pas op, daar ligt een waterslang!
Voor nat worden ben ik niet bang
En weet je wat ik ook al durf?
Ik glij zomaar van zijn slurf

Ik hoop maar dat ik zachtjes land
Mijn papa is een…

De eerste pagina laat zien hoe de vader en de kinderen het spel spelen. De pagina met het antwoord laten de fantasie van de kinderen spreken. Hoe ziet het eruit als je vader echt een olifant zou zijn?

Het verhaal begint in de tuin, verplaatst zich van de keuken naar de woonkamer om vervolgens in de badkamer en op bed te eindigen. Een volledige dag in en om het huis, maar wat toch een groots avontuur is!

De illustraties
De illustraties zijn paginavullend en kleurrijk. Het plezier dat deze kinderen met hun vader hebben spat van de tekeningen af, zodat je zelf ook helemaal enthousiast wordt.
Doordat de illustraties groot zijn en met veel details, valt er veel te zien voor de kinderen en zijn er genoeg dingen waarover je een gesprekje kunt hebben.

Mijn papa is een...

In de praktijk
Dit prentenboek is er in geslaagd om helemaal vanuit de beleving van een kind het verhaal te vertellen. Het zal het jonge kind zeker aanspreken. Zoals al eerder aangegeven is het boek op rijm geschreven. Ideaal om de kinderen kennis te laten maken het ritme van rijmen, zinnen af te laten maken en wie weet wel een nieuwe rijm zin toe te voegen aan het verhaal.

Dit prentenboek kun je goed gebruiken bij een thema als vaderdag. Je kunt een kringgesprek houden over wat de vaders van jouw kinderen allemaal kunnen. Wat vinden zij het leukst om te doen met papa? Wat kan hun vader heel goed?

In de lijn van het boek kun je de kinderen zelf laten bedenken wat een papa nog meer zou kunnen zijn. Laat ze dit tekenen of verven. Misschien lukt het wel om met de klas zo’n zelfde verhaal op rijm erbij te maken. En wat is nou leuker dan thuis ook uit proberen of je eigen vader ook een draaimolen, krokodil of olifant kan zijn?

Dit boek bewijst maar weer dat je om op avontuur te gaan je alleen maar een grote dosis fantasie nodig hebt!

Winactie
Zou je ‘Mijn papa is een…’ thuis of in de klas willen voorlezen? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag van de uitgever namelijk drie exemplaren weggeven! Kans maken? Stuur een mailtje naar [email protected] of laat hieronder een reactie achter. Extra leuk als je dit bericht liket of deelt op Facebook. Je kunt tot vrijdag 9 juni meedoen.

De winnaars zijn: Linda Boer, Marjolein Postma-Sengers en Tineke Visser. Het boek komt naar jullie toe! 

Mijn papa is een…
Auteur: Marieke van Ditshuizen
Illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgever: De Vier Windstreken
Prijs: €14,50

Klik hier om het prentenboek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Hiske

  Oh jaaaaa! M’n kinderen en ik zijn dol op prentenboeken. Het lijkt me fantastisch om deze voor vaderdag te winnen!

 2. Ineke de Vries

  Ik ben dol op prentenboeken en mijn klas ook. We zijn erg nieuwsgierig geworden!

 3. Marjolein

  Ook ik wil graag meedoen met de winactie. Wij houden erg van prentenboeken, samen lezen en van papa.

 4. Wendy v V

  Hoe leuk om deze aan mijn kleuters voor te lezen volgende week in de week naar vaderdag! Ze vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. En deze juf wordt heel nieuwsgierig naar dit leuke boek.

 5. Marjolein Postma-Sengers

  Ik wil graag meedoen aan de winactie voor het boek mijn papa is een… Dit boek wil ik heel graag voorlezen aan mijn zoontje. Hij (1,5) is dol op voorlezen en plaatjes bekijken en benoemen. Ook neem ik hem graag mee naar mijn werk op school!

 6. Esther

  Het lijkt me een gaaf prentenboek! Ik zou heel graag mee willen doen, met deze winactie!

 7. Ilona

  Wat een gaaf boek! Ik doe graag mee met de winactie, dan kan ik dit in de klas gebruiken tijdens mijn LIO-stage volgend jaar!

Geef een reactie