Je bekijkt nu Review: In de Rinkelwinkel

Review: In de Rinkelwinkel

Elke kleuter heeft wel eens boodschappen gedaan met iemand. Daarom zal het boek ‘In de Rinkelwinkel’ ze zeker aanspreken. In dit boek maak je namelijk kennis met wel 7 winkels. Heb je nog inspiratie nodig voor een thema of wil je actief aan de slag met rijmen? Lees dan zeker deze review.

De inhoud
Opa gaat op pad om boodschappen te doen en komt langs diverse winkels. Hij maakt een praatje bij de bakker, de boekenwinkel,  een schoenenwinkel, een groentewinkel, de apotheek, de slager, de dierenwinkel en tot slot een bloemenwinkel.

De hond in zijn wagentje moet al snel plek maken voor alle boodschappen die hij haalt. Halverwege het boodschappen doen rust hij uit op een bankje in het park, waar hij alvast een taartje opeet. Nadat hij de laatste winkel heeft bezocht gaat hij naar zijn vrouw, die ziek thuis is. Tot slot gaat hij met zijn drie katten in zijn stoel zitten om uit te rusten van zijn rondje boodschappen.

Elke winkel die opa bezoekt beslaat twee bladzijdes. Hij voert met elke winkelier een gesprekje op rijm. Op de andere bladzijde is nog een extra versje te vinden, wat gaat over een product uit de winkel. Soms geeft het extra informatie, maar soms is het ook een raadsel. Daarnaast heeft elke winkel ook nog een reclameslogan.

De illustraties
De illustraties beslaan de twee bladzijdes volledig. Zo komt elke winkel goed tot zijn recht. Het zijn mooie kleurrijke potloodtekeningen die de sfeer goed neerzetten. Het is een kleurrijk geheel en het komt heel gemoedelijk over. Daarnaast is er ook humor verwerkt in de tekeningen. Er zijn veel details verwerkt, waardoor je voldoende aanknopingspunten hebt om er nog eens over door te praten.

In de praktijk
Terwijl ik ‘In de Rinkelwinkel’ las kwamen er allerlei ideeën in me naar boven. Ik vind het dan ook een boek met ontzettend veel mogelijkheden. Graag wil ik er een aantal met jullie delen.

  • Dit boek leent zich uitstekend om te bespreken wat voor soort winkels er allemaal zijn. Ontdek met de kinderen wat je in een bepaalde winkel kunt kopen. Leuk om een sorteerspel te maken waarbij de juiste producten in de juiste winkel gelegd moeten worden.
  • Opa maakt veel praatjes als hij boodschappen aan het doen is. Een mooi aanknopingspunt om met de kinderen het rollenspel (verder) uit te diepen. Een goede voorbereiding voor een hoek die je als winkel kunt inrichten.
  • Het hele boek is op rijm geschreven. Kunnen de kinderen zelf ook rijmen?
  • Bij elke winkel is er een slogan te vinden. Bedenk met de kinderen nieuwe slogans.
  • Hoewel het prentenboek vooral gericht is op taal, schoten bij mij ook een aantal rekenactiviteiten door mijn hoofd. Bij de schoenenwinkel kun je een activiteit bedenken waarbij de kinderen de juiste schoenen bij elkaar moeten zoeken. Bij de dokter staan medicijnpotjes in verschillende kleuren. Perfect om de kleuren weer eens te benoemen.
  • Tot slot is dit boek ook geschikt voor geheugenspelletjes. Want wat haalt opa uiteindelijk allemaal?

Nog meer inspiratie nodig? Dan vind je hier nog meer lestips voor bij dit boek.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

In de Rinkelwinkel
Auteur: Riet Wille
Illustrator: Richard Verschraagen
Uitgeverij: De Eenhoorn
Prijs: €14,50

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie