Je bekijkt nu Boekentip: Hoeveel bomen?

Boekentip: Hoeveel bomen?

Ben je op zoek naar een iets wat filosofisch prentenboek? Dan heb ik een leuke tip voor je. Het boek ‘Hoeveel bomen?‘ is een bijzonder prentenboek waar je hele leuke en interessante gesprekken over kan voeren. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Hoeveel bomen
Op de eerste bladzijde staat in het groot de vraag: ‘Hoeveel bomen heb je nodig voor een bos?’. Alle dieren denken dat ze het weten, maar ze roepen allemaal iets anders. Is het 1500? 500 of misschien 85? De dieren maken er bijna ruzie over. Wie mag het beslissen?

Dan komt kleine muis naar voren; zij weet wel hoeveel bomen je nodig hebt voor een bos. Vier bomen; een boom voor elk seizoen! Maar dan zegt kleine mier dat iedereen het mis heeft. Het antwoord is namelijk één; je hebt één boom nodig voor een bos. Zelfs het allergrootste bos begint met het zaadje van één boom.

Mijn mening
Zoals ik al zei vind ik dit echt een heel bijzonder prentenboek. Het is natuurlijk het allerleukst om eerst zelf en met de kinderen over de vraag na te denken. ‘Hoeveel bomen heb je nou nodig voor een bos?’.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit aan één boom had gedacht. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal en benieuwd naar het uiteindelijke antwoord. Hoe leuk is het om hier met de kinderen over na te denken?

Op de laatste prent staan nog twee vogels die vervolgens zich afvragen wat er dan het eerst was. De boom of het zaadje? Een beetje zoals het kip en het ei verhaal. Op deze manier kan je nog meer de verdieping in gaan.

Het is een vrij groot prentenboek wat het geschikt maakt om voor te lezen voor de hele groep. Het verhaal bestaat eigenlijk maar uit weinig tekst. De tekst die gebruikt wordt is op een bijzondere manier weergegeven. Met verschillende lettergroottes en soms zelfs helemaal schuin gedrukt. Dit maakt het boek nog aantrekkelijker om te lezen.

Ook de illustraties sluiten heel goed aan bij het verhaal. De tekeningen zijn eenvoudig waardoor het niet teveel afleid van het uiteindelijke doel; namelijk filosoferen over de bewuste vraag.

Al met al echt een geschikt prentenboek om te gebruiken bij kiene kleuters en zelfs voor oudere kinderen. Mits je natuurlijk eerst zelf met de kinderen nadenkt over de vraag en daarna pas het verhaal tot het einde voorleest. Ik denk dat je het beste tot ‘konijn’ kunt voorlezen; daarna kan je de vraag aan de kinderen stellen. Ze zitten dan helemaal in het verhaal en hebben waarschijnlijk ook al zelf over de vraag nagedacht.

Daarnaast heeft het ook nog een andere belangrijke boodschap; namelijk de kracht van kleine stemmen. De grootste en belangrijkste hoeft niet altijd gelijk te hebben. Juist iemand waarvan je het niet gedacht had kan wel eens vol wijsheid zitten!

Ik ben benieuwd of je het boek gaat gebruiken!

Hoeveel bomen?
Schrijver: Barroux
Illustraties: Barroux
Uitgeverij: Meis & Maas
Prijs: €12,99

Klik hier om het boek bij bol.com te bestellen.

Boekentip: Hoeveel bomen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie