Je bekijkt nu Boekentip: Rikki aan zee

Boekentip: Rikki aan zee

Misschien ga je de laatste weken van het schooljaar wel rondom het thema zomer werken. Het boek Rikki aan zee geschreven door Guido van Genechten is een leuke tip om tijdens deze periode voor te lezen. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Rikki aan zee
Het konijntje Rikki gaat een hele week met zijn familie kamperen aan zee. Als ze eindelijk met de trein aankomen kan Rikki niet wachten om de zee te zien. Hij ruikt de zeelucht en ziet allerlei vreemde vogels in de lucht. De wind speelt met zijn oren en het zand onder zijn pootjes is zacht en lekker warm.

Rikki heeft veel zin om het water in te gaan, maar dit is toch nog best wel een beetje koud. Gelukkig went het wel na een tijdje. Hij speelt heerlijk met de golven. Dan ziet hij een meisjeskonijn; het blijkt het Franse meisje Abril te zijn.

Samen gaan ze op zoek naar coquilles (schelpen) en andere zeeschatten. Ze vinden allerlei materialen en besluiten om hun namen ermee te gaan maken. Na een poosje lopen ze naar Rikki’s ouders om te spullen van een lekker wortelijsje. Na het ijsje eten gaan ze met z’n allen in een echte boot varen. Om de beurt mogen de kinderen even sturen; zo is het net of ze de kapitein zijn. Aan het einde van de dag valt Rikki moe, maar voldaan is slaap. Het was een heerlijke eerste vakantiedag! 

In de praktijk
Het verhaal over op vakantie gaan en een spontane vakantievriendschap tussen de twee konijntjes zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. Ik vind het heel leuk dat de twee konijntjes eigenlijk bijna niet met elkaar kunnen praten, maar dat ze toch meestal begrijpen wat de ander bedoelt. De kinderen ervaren op deze manier dat dezelfde taal spreken niet noodzakelijk is om vriendschap met een ander te sluiten.

De boeken over Rikki zullen voor veel kinderen al bekend zijn. Het verhaal is vrij lang, maar wordt genoeg afgewisseld door de verschillende gebeurtenissen. De illustraties zijn prachtig kleurrijk en brengen de vrolijke zomersfeer goed over.

Na het voorlezen kan je het boek met de kinderen bespreken:

  • Wie is er weleens bij het strand geweest?
  • Wat kan je daar allemaal doen?
  • Hoe kan je vriendschap sluiten met iemand die de taal niet spreekt?
  • Welke spelletjes kan je samen spelen?
  • Hoe is het om op vakantie te gaan naar een land waar ze geen Nederlands spreken?
  • Wat is daar allemaal anders?

Rikki aan zee
Auteur: Guido van Genechten
Illustrator: Guido van Genechten
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €14,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Boekentip: Rikki aan zee

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie