Je bekijkt nu Boekentip: Klaasje Sinterklaas en de pakjesboot

Boekentip: Klaasje Sinterklaas en de pakjesboot

Ben je ook langzaamaan al weer aan het voorbereiden voor het thema Sinterklaas?  In deze blog wil ik je graag wat meer vertellen over ‘Klaasje Sinterklaas en de pakjesboot’ Een leuk prentenboek voor peuters en kleuters van Kathleen Amant.

Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot
Op de eerste bladzijde maken we kennis met Klaasje; hij houdt heel veel van Sinterklaas en is dol op cadeautjes uitzoeken en inpakken. Later als hij groot is wil Klaas zelf Sint worden.

Zijn moeder heeft kleine Klaas een mijter en rode mantel gegeven, zodat hij alvast kan oefenen om een goede Sinterklaas te worden.

Op pakjesavond wil kleine Klaas graag helpen met het rondbrengen van de cadeautjes. Hij haalt zijn rubberboot (stoomboot) uit de schuur en laadt de boot vol cadeautjes. Maar de boot gaat veel te hard; het heeft namelijk gesneeuwd, dus het is erg glad buiten. Kleine klaas schiet het water in en botst vervolgens tegen een hoge rode muur.

Hij is tegen de pakjesboot van Sinterklaas gebotst! Hij vertelt dat hij Sinterklaas wilde helpen, maar dat al zijn cadeautjes uit de boot zijn gevallen. Sinterklaas is heel blij met de hulp; hij kan dan eindelijk even een dutje doen. Kleine Klaas krijgt van de pieten een rondleiding en geniet van alle kamers die hij ziet.

Dan gaan de Pieten met Sinterklaas op pad om de cadeautjes weg te brengen. En kleine Klaas? Die mag mee!

Mijn mening
Wat een heerlijk boek om voor te lezen tijdens de sinterklaastijd. Ik denk dat elke kleuter wel eens een avond hulpsinterklaas wil zijn en een kijkje op de pakjesboot wil nemen. Het gevoel van kleine Klaas zal voor de kinderen herkenbaar zijn.

Het verhaal is eenvoudig geschreven en goed begrijpbaar voor de jonge kinderen. Ook de afbeeldingen zijn simpel, met weinig details, zoals we van Kathleen Amant gewend zijn. Maar door de spanningsopbouw van het verhaal wordt het geen moment saai. De kinderen zullen ademloos luisteren naar de volwassene die het voorleest.

Na het voorlezen kan je er nog eens met de kinderen over doorpraten.

  • Hoe zou jij het vinden om hulpsinterklaas te zijn?
  • Welke taken heeft Sinterklaas?
  • Zou Sinterklaas wel eens moe zijn?
  • Hoe zouden we Sinterklaas kunnen helpen?
  • Welke kamer wil jij graag op de pakjesboot bezoeken?

Kortom echt een fijn prentenboek om tijdens het eten/drinken of een ander rustig moment voor te lezen. In het prentenboek zijn bruine pietjes geïllustreerd, dus mocht je hier bezwaar tegen hebben dan is een ander prentenboek misschien geschikter.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot
Auteur/illustrator: Kathleen Amant
Uitgever: Clavis
Prijs: €14,95

Boekentip: Klaasje Sinterklaas en de pakjesboot

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie