Je bekijkt nu Boekentip: Ada Dapper, wetenschapper

Boekentip: Ada Dapper, wetenschapper

Een tijdje terug schreef ik een boekentip over ‘Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek voor jonge ingenieurs’. Vorige week kreeg ik het boek ‘Ada Dapper, wetenschapper‘.

Dit boek gaat over Ada Dapper en zij is een klasgenootje van Roza Rozeur. Een boek over vragen, vragen en nog meer vragen…

Ada Dapper, wetenschapper
Ada Dapper is een meisje dat niet praat, maar wel heel veel denkt. Ze zit vol met vragen en ideeën. Haar ouders weten niet wat ze met haar aan moeten. Ook de juf op school weet niet meer waar ze het zoeken moet.

Ada heeft overal vragen over: hoe werkt dit? Waar is dit voor? Blijft het hetzelfde? Wanneer dan? Hoe dan? Haar ouders hebben er genoeg van. Ze plaatsen haar op de Denkstoel. Misschien dat ze daardoor op andere gedachten komt?

Maar wanneer ze haar op de Denkstoel zetten, gaat Ada nog meer nadenken. Weer kon ze niet praten. Ada dacht na over de wetenschap, eten, de kat en nog veel meer. Ze begon met waarom, hoe, wat, wanneer en waarom.

Uiteindelijk maakt Ada de hal van gedachten en helpt zo haar klasgenootjes om verschillende dingen te onderzoeken.

De illustraties
De illustraties zijn duidelijk vormgegeven. De mooie tekeningen komen tot leven! Wanneer Ada stil is, is er ook op de tekening weinig te zien. Maar wanneer  Ada veel gedachten heeft, worden ook de tekeningen vol getekend en geschreven met gedachten.

De illustrator heeft veel gebruik gemaakt van kleur en details. Er is van alles te zien op de illustraties, waardoor je ook echt goed naar de illustraties wilt kijken.

In de praktijk en mijn mening
Dit boek is een boek dat in veel groepen gebruikt kan worden. Het is vooral een interessant boek als je met je klas onderzoekend wilt gaan werken of leren. In dit boek stelt Ada overal vragen over.

Dit kan je met je klas ook doen over een bepaald onderwerp. Zo leren de kinderen een onderzoekende houding te krijgen wat ook past bij de 21e eeuwse vaardigheden. Ada wil alles onderzoeken en wil graag weten hoe alles in elkaar zit en waarom de dingen werken zoals ze werken.

Je kan met de kinderen een kringgesprek voeren over welke onderzoeksvragen ze zelf in hun hoofd hebben. Wat zou jij heel graag willen weten? En misschien is er wel ruimte om te onderzoeken en uiteindelijk samen antwoord te geven op die onderzoeksvragen.

Het is mooi om aan dit boek verschillende technieklessen te koppelen of proefjes te gaan doen zoals Ada dat met haar klasgenootjes gaat doen over de geuren van verschillende planten, bloemen en etensresten.

Wil je de kinderen laten experimenteren als wetenschappers, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze 25 experimentkaarten laat je de kinderen in een handomdraai kennismaken met Wetenschap en Techniek.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Ada Dapper, wetenschapper
Auteur: Andrea Beaty
Illustrator: David Roberts 
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds
Prijs:€13,95

Chantal Veenhof

Chantal Veenhof werkt fulltime als juf in groep 3 (na twee jaar als kleuterjuf te hebben gewerkt) in Bunschoten-Spakenburg. Ze heeft de PABO gedaan op de Marnix Academie in Utrecht. Ze is jonge kind specialist en heeft een passie voor het spelend en betekenisvol leren. Op Instagram is ze te volgen onder de naam @jufchantal_

Geef een reactie