Je bekijkt nu Boekentip: Moppereend

Boekentip: Moppereend

Joyce Dunbar schreef het boek Moppereend. Een leuk voorleesboek voor in de onderbouw. Door middel van dit boek kun je in gesprek met kinderen over gevoelens. Het is een mopperboek om vrolijk van te worden!

Moppereend
Eend is mopperig. Haar vijver staat droog, dus ze kan niet zwemmen. Hierdoor is ze op zoek naar iets anders om te gaan doen.  Maar niemand wil  (volgens eend) met haar spelen. Ze wil niet graven met hond, niet rollen in de modder met varken, niet kraaien met haan, niet huppen met konijn, niet soezen met schildpad en niet de was van de lijn eten met geit.

Eend wordt in het verhaal steeds achtervolgt door een wolkje. In het begin is het nog een klein wolkje, maar het wolkje wordt steeds groter én steeds donkerder. Uiteindelijk worden alle dieren er sip van. Wat voor een wolk zou dit zijn? En kan hij ooit weer verdwijnen?

Uiteindelijk barst de ‘moppereendwolk’ uit elkaar in miljoenen grote, glanzende, natte, spetterende regendruppels. Eend is direct weer helemaal blij en staat te dansen in de regen! Ook alle andere dieren zijn weer vrolijk en met zijn allen spelen ze in en bij de vijver.  De mopperwolk is verdwenen en het boek eindigt met een hele grote regenboog.

In de klas
Het voorlezen van dit boek kan een mooi aanknopingspunt zijn om met kinderen in gesprek te gaan over gevoelens en/of boosheid. De wolk die in het boek de stemming van eend laat zien, kan ook de boosheid en mopperigheid van kinderen symboliseren.

Je kunt een volgende keer spreken over die mopperwolk als je merkt dat een kind niet lekker in zijn/haar vel zit. Doordat de wolk uiteindelijk ook verdwijnt en er een regenboog voor in de plaats komt, kun je bespreken met kinderen dat alles altijd weer over gaat en het weer beter wordt.

Tevens is het leuk om met de kinderen te filosoferen over het feit of zo’n wolk echt kan bestaan. Heb jij echt een mopperwolk boven je hoofd hangen als je mopperig bent?

Vervolgens kun je het met de kinderen hebben over het natuurverschijnsel ‘regen’.  Hoe werkt dat met een wolk? Hoe komt het dat de wolk verdwijnt als het gaat regenen? En hoe ontstaat een regenboog?

Je kunt hier ook een leuke tekenopdracht bij geven. Laat de kinderen hun eigen mopperwolk tekenen. Hoe ziet deze er uit? In het boek staan mooie voorbeelden van de mopperwolk. Met wasco en waterverf (of ecoline) kunnen de kinderen hun eigen wolk tekenen. Ook is het leuk om vervolgens op een nieuw vel papier de kinderen een vrolijke regenboog te laten schilderen!

Met de jongere kinderen kun je het hebben over de dierengeluiden in het boek. Met mooie platen worden de dieren in het boek weergeven en ook staan hier dierengeluiden bij.

Wat voor een geluid maakt een hond of een geit bijvoorbeeld? En wat doet bijvoorbeeld het konijn in het verhaal? (huppen)

Tot slot biedt dit boek de mogelijkheid om de kinderen te laten vertellen over hun eigen ervaringen. Zijn zij wel eens mopperig? Hoe komt dat dan? En wanneer voel je je dan weer vrolijk  en is de mopperbui over?

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Moppereend
Auteur: Joyce Dunbar
Illustraties: Petr Horácek
Uitgeverij:  Lemniscaat B.V.
Prijs: €14,95

Moppereend

joy hoogervorst

Joy Hoogervorst heeft de PABO gedaan aan de Haagse Hogeschool en is vier jaar geleden afgestudeerd. Ze heeft de afgelopen jaren groep 3, groep 4 en groep 6 gedraaid. Momenteel is zij (voor haar tweede jaar) werkzaam in groep 3. Zij legt de focus in de klas op het spelenderwijs leren, coöperatief leren, bewegend leren en het werken met thema’s. Op instagram deelt zij onder de naam jufjoy_ haar ideeën.

Geef een reactie