Je bekijkt nu Willewete: Naar het zwembad

Willewete: Naar het zwembad

Praten de leerlingen in jouw groep honderduit over de zwemlessen of start jouw kind binnenkort met zwemles? Het nieuwe boek ‘Naar het zwembad‘ van Willewete is dan erg leuk om samen te bekijken en voor te lezen. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Naar het zwembad
Op de eerste bladzijde maak je kennis met Melvin en zijn zus. Melvin gaat voor het eerst naar zwemles en dat vindt hij best wel een beetje spannend. Zijn zus vertelt hem hoe het er aan toe gaat. Gelukkig mag hij in het ondiepe bad beginnen en gaan ze leuke waterspellen doen.

Daarna begint het informatieve deel. Eerst wordt het belang van zwemmen in duidelijke taal uitgelegd. Vervolgens lees je informatie over hoe een zwembad er vroeger uitzag, zwemkleren, activiteiten in het zwembad, hoe het water schoon blijft en zwemmen als sport.

Het informatieboek sluit af met twee gedichten over een hond en kat die zwemles krijgen.

Het boek is erg mooi vormgegeven; tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. Je wordt als kind in het boek gezogen om nieuwe feitjes en weetjes te ontdekken. De lezer wordt rechtstreeks aangesproken. Wat ik fijn vind is dat er ook moeilijke woorden (vaktaal) worden gebruikt. Hierdoor vergroten de kinderen hun woordenschat. Deze woorden zijn dik gedrukt. Je kunt hier erg goed een les woordenschat aan koppelen.

In de klas
De meeste kinderen krijgen in groep 2/3/4 te maken met zwemles. Het informatieboek is dan ook erg leuk om in deze groepen te gebruiken.

Met de jongste kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of schrijven kan je het boek in de kleine kring bespreken. De kinderen kunnen ook goed zelf door het boek bladeren.

In groep 3/4 kunnen de kinderen al wat actiever met de tekst aan de slag gaan. Achterin het boek zit een miniquiz. Je zou deze heel voorzichtig eruit kunnen knippen. Laat de kinderen het boek in tweetallen bekijken en de antwoorden op de vragen zoeken. Dit is een leuke opdracht om tijdens hoekenwerk uit te voeren.

Ik vind de boeken van Willewete ook altijd erg fijn om te gebruiken voor mijn weekteksten die ik maak voor groep 4. De tekst is informatief en eenvoudig leesbaar geschreven. Een tekst over zwemles past misschien niet direct bij een thema, maar kan je natuurlijk ook prima voor tussendoor gebruiken.

Het boek eindigt met een leuke knutselopdracht waarbij de kinderen zelf een zwembad van een schoenendoos mogen ontwerpen. Er zit een handig stappenplan bij wat je eventueel kan kopiëren zodat de kinderen een voorbeeld hebben.

Kortom een mooi informatieboek over zwemles en het zwembad. Met duidelijke teksten, leuke weetjes en bijpassende kleurrijke illustraties. Echt een boek voor kinderen die op zwemles zitten of er voor het eerst naar toe gaan.

Willewete – Naar het zwembad
Auteur: Lucas Arnoldussen
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €16,95

Klik hier om voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Naar het zwembad

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie