Je bekijkt nu Boekentip: Alles over jouw lichaam

Boekentip: Alles over jouw lichaam

Ben je op zoek naar een informatief prentenboek voor peuters en kleuters over het lichaam? In het boek Alles over jouw lichaam maken de kinderen op een leuke en interactieve wijze hiermee kennis. In deze blog vertel ik je graag meer over het boek.

Alles over jouw lichaam
Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met hun lichaam. Dit boek is voor opvoeders een fijn middel om dit met de kinderen op eenvoudige wijze te bespreken.

Door samen het boek te bekijken en stukjes te lezen ontdekken de kinderen dat het lichaam een heleboel delen heeft en hoe je het moet verzorgen.

Op elke pagina wordt een onderdeel van het lichaam besproken. Er wordt verteld wat je ermee kan en hoe het werkt. In de tekst zitten diverse vragen verwerkt; ‘Wat zijn fijne geluiden? Welke geluiden klinkt niet zo leuk?’

Wat ik prettig vind is dat de ‘zakelijke’ informatie afgewisseld wordt met korte verhaaltjes. Ook wordt er heel veel gebruik gemaakt van duidelijke illustraties. Hierdoor wordt de informatie heel beeldend overgebracht en is het voor de kinderen goed te begrijpen.

In het boek komt ook naar voren wat het verschil is tussen jongens en meisjes. Eerst wordt de achterkant bekeken. Een jongen en een meisje zien er in hun blootje aan de achterkant hetzelfde uit. Daarna wordt de voorkant van de jongen en het meisje besproken.

Nadat de lichaamsdelen zijn besproken wordt uitgelegd hoe je het lichaam goed moet verzorgen. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: de dokter (ziek zijn), groeien en iedereen is anders.

Wat ik voor de kinderen heel fijn en duidelijk vind zijn de stappenplannen die achterin het boek staan.

  • wat doe je als je thuiskomt?
  • wat doe je als je naar de wc gaat?
  • wat doe je als je onder de douche gaat?
  • wat doe je als je gaat slapen?

Ik kan me voorstellen dat deze stappenplannen voor kinderen (en hun ouders) veel houvast kunnen geven.

Kortom; ik ben enthousiast! Het is een fijn boek dat op een laagdrempelige manier kinderen laat kennismaken met het lichaam en alle zaken die hierbij komen kijken. Het is niet een boek dat je van kaft tot kaft leest. Je kunt bijvoorbeeld ook midden in het boek beginnen en over het lichaamsdeel lezen wat het kind op dat moment interessant vindt.

Het boek is een musthave wanneer je werkt rondom het thema Mijn lijf. Maar ook voor ouders is het een fijn boek om te gebruiken wanneer je aan een peuter de verschillen tussen het jongens- en meisjeslichaam wil uitleggen.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema mijn lijf? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Kriebels in je buik. Kinderen en seksualiteit – Alles over jouw lichaam
Auteur: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €15,95

Klik hier om voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Boekentip: Alles over jouw lichaam

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie